Αλλάζει άρδην ο τόνος των «προεδρικών» για το ενδεχόμενο μιας διάσπασης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται και από στελέχη που ελαφρά τη καρδία «έστελναν στο καλό» όσους διαφωνούσαν με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος. Πρώτο και τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλημίντζο και Χριστίνα Βίδου, όπου εμφανίζεται πολύ διαλλακτικότερος, σε σχέση με το εγγύς παρελθόν.

Η αιτία για την αλλαγή στάσης, σίγουρα δεν είναι η «κομματική μεγαλοψυχία» του νικητή, αλλά τα... μαθηματικά. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκλέξει 47 βουλευτές, συνεπώς εάν οι 16 διαφωνούντες προχωρήσουν σε διάσπαση, αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με 31 βουλευτές και αυτομάτως το ΠΑΣΟΚ -το οποίο έχει εκλέξει 32 βουλευτές- γίνεται η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Είναι προφανές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν ούτε τα προνόμια (και χρηματοδοτήσεις) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και το πρεστίζ. Η περίπτωση να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα σφραγίσει έτσι την πορεία του προς τον αφανισμό.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή, το «επάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις» το έχουν οι συνιστώσες, καθώς μπορούν να τορπιλίσουν την πολιτική καριέρα του Στέφανου Κασσελάκη προτού καν εκλεγεί βουλευτής. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το τι θα μπορούσε να παρέχει η πλευρά των «προεδρικών» στις συνιστώσες, προκειμένου να μην αποχωρήσουν οι 16, καθώς ήδη από την εκλογική διαδικασία ανάδειξης αρχηγού του κόμματος, οι δυο πλευρές ήταν δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα.

Η δήλωση Αποστολάκη

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του, ο καθένας έχει ευθύνη για αυτά που κάνει και για αυτά που λέει. Θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αναστολές και αντιδράσεις, δεν θεωρώ όμως ότι είναι φυσιολογικό να ξεκινήσει ένας πόλεμος, που δεν έχει κανένα νόημα. Θεωρώ ότι ο χρόνος είναι κάτι το οποίο θα λειτουργήσει θετικά (...) δεν έχουμε περιθώρια να κοιτάμε γύρω-γύρω και να κοιτάμε τις προσωπικές μας επιδιώξεις».

Κώστας Παπαχλημίντζος: «Εάν φύγουν κάποιοι άνθρωποι -πράγμα που δεν είναι κάτι το πρωτοφανές και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν φύγει στελέχη και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ και σε όλους- αν φύγουν τελικά αυτό μπορεί να είναι διαλυτικό ή να είναι ευεργετικό, δηλαδή φεύγουν κάποιοι που δεν μπορούν να παραμείνουν στη νέα συγκυρία και μπορεί το υπόλοιπο κόμμα να φύγει μπροστά;»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Εγώ δεν θα 'θελα να μιλήσω αυτή τη στιγμή για τις πιθανότητες να φύγουν κάποιοι. Είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο. Εξάλλου η Αριστερά μας έχει συνηθίσει σε τέτοια. Καλό θα είναι να μην γίνει κάτι τέτοιο. Καλό θα είναι - έχουμε ξαναπεί, κι εγώ το έχω πει, ότι δεν περισσεύει κανείς. Για όλους υπάρχει δουλειά και όλοι πρέπει να σταθούν στον καινούριο αρχηγό. Να καταλάβουν ότι υπάρχει καινούριος αρχηγός, τελείωσε η ιστορία αυτή».