Ενώ όλων η προσοχή πέφτει στην Κεντρική Επιτροπή, δεν έχουν σταματήσει οι διεργασίες στην πολύπαθη Κουμουνδούρου και τις τελευταίες ώρες εκφράζονται με κείμενα. Μια ομάδα στελεχών φαίνεται ότι «αποσχίστηκε» από την ομάδα Τεμπονέρα –το Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς– και έστειλε κείμενο- παρέμβαση προς όλους. Οι συγκεκριμένοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπό το φόβο επικράτησης διαλυτικών φαινομένων που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω το κόμμα. Το κείμενο έχει αποσταλεί στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, στην γραμματέα της ΚΕ Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη.

Ειδικότερα, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ελένη Ευαγγελοπούλου, Φώτης Λαμπρινίδης και Γιάννης Μπουλέκος σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που καθιστά επιτακτική την αλλαγή της εσωστρεφούς κομματικής ατζέντας. Για να γίνει αυτό, σημειώνουν, «πρέπει να υπάρξει απόσυρση της πρότασης περί διαγραφών, αλλά και ταυτόχρονη απόρριψη και καταδίκη των φραστικών/θυμικών υπερβολών». Στόχος, σύμφωνα με τα μέλη που υπογράφουν το κείμενο, είναι το κόμμα να φτάσει στο Συνέδριο με εξωστρέφεια κι εκεί να γίνει η πολιτική και προγραμματική συζήτηση με όρους σύνθεσης και υπέρβασης που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλύοντας περαιτέρω τα περί σύνθεσης και υπέρβασης καλούν σε αυτοκριτική για τις περιόδους 2015-2019 και 2019-2023 και σε ανάλυση εις βάθος των συντελούμενων κοινωνικών διεργασιών.

Προκαλεί πάντως εντύπωση γιατί αυτό γίνεται λίγες μέρες μετά τη δημιουργία του Δικτύου Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς, όπου συμμετείχαν και λίγο πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Κάποιοι υποψιασμένοι είπαν ότι μάλλον δημιουργούνται υποομάδες για να μετριάσουν τη δυναμική της κίνησης Τεμπονέρα.