Η αυλαία έπεσε οριστικά στην πολύκροτη υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη, με το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο να τον κρίνει ένοχο για δύο απόπειρες βιασμού. Η ετυμηγορία ήρθε το πρωί της Τρίτης 15 Ιουλίου, επισφραγίζοντας μια πολύμηνη και συναισθηματικά φορτισμένη δίκη, που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Η τελική απόφαση σηματοδοτεί την καταδίκη ενός εκ των πιο προβεβλημένων προσώπων του ελληνικού θεάτρου για εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως, με δύο γυναίκες ηθοποιούς να καταθέτουν στο δικαστήριο με δάκρυα και εξάντληση.

Οι δικηγόροι του ηθοποιού επιχείρησαν την ύστατη προσπάθεια για αναγνώριση ελαφρυντικών, σε μια μάχη που φαινόταν πλέον άνιση. Ο εισαγγελέας της έδρας αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στην ημέρα την πρότασή του για την ποινή.

Το δικαστήριο έγινε τόπος έντονης αντιπαράθεσης και διχασμού στον καλλιτεχνικό χώρο, με ξεσπάσματα οργής και συναισθηματικής κατάρρευσης. Από τη μια, οι μαρτυρίες των θυμάτων που στάθηκαν όρθιες απέναντι στον άνθρωπο που, όπως περιέγραψαν, τις τραυμάτισε βαθιά. Από την άλλη, η υπερασπιστική γραμμή του κατηγορουμένου που αρνιόταν πεισματικά τις κατηγορίες, αποδίδοντας όλα σε μια «συνωμοσία» για την εκτόπισή του από τον θεατρικό χώρο.

Τα δύο περιστατικά και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Η πρώτη απόπειρα, σύμφωνα με τη δικογραφία, σημειώθηκε το 2010 στο καμαρίνι του ηθοποιού στο θέατρο «Μουσούρη». Η νεαρή τότε ηθοποιός είχε προσέλθει για να ζητήσει έναν ρόλο, όταν – όπως κατέθεσε – ο Πέτρος Φιλιππίδης της επιτέθηκε. «Φώναζα να σταματήσει… δεν με άκουγε», είπε στο δικαστήριο, σε μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ακροαματικής διαδικασίας.

Η δεύτερη απόπειρα φέρεται να έγινε το 2014, στο αυτοκίνητο του ηθοποιού. Είχε προηγηθεί επαγγελματική συνάντηση και εκείνος προσφέρθηκε να τη μεταφέρει στο σπίτι της. Αντί γι’ αυτό, την οδήγησε σε απόμερο δρόμο στο Παλαιό Ψυχικό, κλείδωσε τις πόρτες και επιχείρησε να τη βιάσει. Η ίδια περιέγραψε μέσα σε λυγμούς μια ασφυκτική εμπειρία, δηλώνοντας ότι «δεν καταλάβαινε τι σημαίνει ‘όχι’».

Όταν ο κόσμος του θεάτρου χωρίστηκε στα δύο

Η δίκη δεν άφησε αλώβητο τον θεατρικό κόσμο. Μαρτυρίες γνωστών ηθοποιών σκιαγράφησαν μια «σκοτεινή» πλευρά του Φιλιππίδη: εκρήξεις θυμού, βίαιη συμπεριφορά, σεξουαλικές παρεκτροπές.

Από την άλλη, υπήρξαν και καταθέσεις συναδέλφων του που τον υπερασπίστηκαν, αποδίδοντας τις κατηγορίες σε ανταγωνισμούς και συμφέροντα, σε έναν πόλεμο εξουσίας εντός του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της θεατρικής αγοράς.

Η απολογία και ο φόβος της επιστροφής στη φυλακή

Κατά την απολογία του, ο Πέτρος Φιλιππίδης επέμεινε πως όλα συνέβησαν με συναίνεση. Είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει πως οι καταγγελίες εναντίον του εντάσσονταν σε ένα σχέδιο πολιτικής και προσωπικής εξόντωσης από συγκεκριμένα πρόσωπα του ΣΕΗ. «Κινδυνεύω να ξαναμπώ φυλακή. Δεν ζητάω οίκτο, ζητάω δικαιοσύνη», είπε φορτισμένος, αναφερόμενος στον έναν χρόνο που είχε ήδη περάσει προφυλακισμένος. Θύμισε πως για την κατηγορία του βιασμού είχε ήδη αθωωθεί λόγω αμφιβολιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και οι υπόλοιπες κατηγορίες ήταν αβάσιμες.

Ωστόσο, ούτε το πρωτοβάθμιο, ούτε το εφετείο πείστηκαν από τα επιχειρήματά του. Και στα δύο επίπεδα κρίθηκε ένοχος για τις δύο απόπειρες βιασμού, με το πρώτο δικαστήριο να του επιβάλλει κάθειρξη οκτώ ετών με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Ξέσπασμα και ανακούφιση

Η σημερινή απόφαση του Εφετείου ήταν ομόφωνη. Οι δύο γυναίκες που κατήγγειλαν τον ηθοποιό ξέσπασαν σε λυγμούς στο άκουσμα της ετυμηγορίας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και ηθοποιοί όπως η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους και η Λένα Δροσάκη, ενώ παρών ήταν και ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Ήταν μια στιγμή δικαίωσης, που για πολλούς σηματοδοτεί κάτι ευρύτερο: την κατάρρευση της σιωπής και την επιβεβαίωση πως ακόμη και οι ισχυροί λογοδοτούν....Τώρα το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση της ποινής.