Λιγότερες από δύο εβδομάδες έμειναν μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών τεστ αντοχής 99 ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Ειδικά φέτος, μάλιστα, θα δημοσιοποιηθούν αναλυτικά οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα διαφορετικά σενάρια αντοχής και όχι μόνο το αποτέλεσμα (επιτυχία/αποτυχία) όπως συνέβη τα προηγούμενα έτη. Σημειώνεται ότι η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τραπεζών και Επόπτη ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, μετά από πέντε μήνες περίπου από την έναρξη της διαδικασίας.

Υψηλόβαθμες πηγές των συστημικών τραπεζών διατυπώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα, εκτιμώντας ότι τα φετινά αποτελέσματα «θα παρουσιάζουν πολύ βελτιωμένη εικόνα» σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Δεν κρύβουν, ωστόσο, οι ίδιες πηγές την επιφυλακτικότητά τους ως προς την τελική βαθμολογία την οποία θα κοινοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις τράπεζες μόλις 1-2 ημέρες πριν την ανακοίνωσή τους. «Όπως σε κάθε εποπτική άσκηση, έτσι και εδώ χρειάζεται προσοχή έως την τελευταία στιγμή», αναφέρουν.

Εποπτικές πηγές εμφανίζονται, πάντως, καθησυχαστικές, εκτιμώντας ότι «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας» από τα φετινά stress tests.

Σε ομιλία του ενώπιον της Οικονομικής & Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας Αντρέα Ενρία επισήμανε τους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εν μέσω επιθετικής νομισματικής σύσφιξης και την επαγρύπνηση που απαιτείται από τις εποπτικές αρχές.

«Με τα stress tests του 2023 που έχει σχεδιάσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) θα αξιολογηθούν οι ευπάθειες των τραπεζών σε πολύ δυσμενή μακροοικονομικά σενάρια συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω μεταβολών στα επιτόκια», επισήμανε. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, μάλιστα, ο Επόπτης προειδοποίησε για αυστηροποίηση των κριτηρίων στα τεστ αντοχής γεγονός που συνεπάγεται «χειρότερες» επιδόσεις στα τελικά τεστ.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι κάποιες από τις τράπεζές μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές αδυναμίες στα business models και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή και η μεταβολή των περιβαλλοντικών συνθηκών καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Οι επίμονες ελλείψεις όπως ο ανεπαρκής στρατηγικός σχεδιασμός, η συγκέντρωση των πηγών εσόδων και οι ανεπάρκειες σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης εξακολουθούν να απειλούν τη συνολική βιωσιμότητα των επιχειρησιακών μοντέλων των τραπεζών», δήλωσε κατά την ακρόασή του ο κ. Ενρία.

«Κατά τη γνώμη μας, η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε αυτούς τους τομείς δεν είναι αρκετή. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζουμε τον εποπτικό διάλογο με τις τράπεζες συνεχίζοντας να τις παροτρύνουμε σε ενεργή αντιμετώπιση των αυτών επίμονων διαρθρωτικών αδυναμιών», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στην πανευρωπαϊκή άσκηση συμμετέχουν 99 πιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τα 57 είναι συστημικές τράπεζες (βάσει των κριτηρίων της ΕΒΑ) και 42 είναι ιδρύματα μεσαίου μεγέθους τα οποία επιλεχθήκαν από την ΕΚΤ χωρίς να εμπίπτουν στα κριτήρια της ΕΒΑ.

Πηγή: CAPITAL