Με σύμμαχο τον άνεμο και τα αυξημένα από την ισχυρή βροχόπτωση του περασμένου διμήνου υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας επιδεικνύει αντοχές στην κακοκαιρία “Διομήδης”.

Οι αρμόδιοι φορείς για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας διαπιστώνουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας παρά τα υψηλά φορτία των 8.600 μεγαβάτ και εκτιμούν ότι το σύστημα διαθέτει εφεδρείες ακόμη και για φορτία 9.500 μεγαβάτ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα προκύψει κάποια συστοιχία ατυχών συμβάντων. Τέτοια θα μπορούσε να είναι η παράλληλη βλάβη σε πάνω από δύο μονάδες βάσης σε συνδυασμό με έναν παγετό που θα περιόριζε σημαντικά την αυξημένη παραγωγή των αιολικών.

Η απευκταία αυτή συγκυρία θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δυσμενής, όπως εκτιμούν παράγοντες του ΑΔΜΗΕ, εάν η μείωση της παραγωγής των ΑΠΕ συνέπιπτε με αυξημένες εξαγωγές. Επειδή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, οι αρμόδιοι φορείς παραμένουν σε εγρήγορση και επανεξετάζουν σε καθημερινή βάση τα δεδομένα με σκοπό να παρέμβουν εγκαίρως εάν χρειαστεί, θέτοντας σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε σχέδιο άμυνας ακόμη και εάν δεν απαιτηθεί να ενεργοποιηθεί κανένα έκτακτο μέτρο», τονίζουν στην «Κ» αρμόδια στελέχη, σημειώνοντας ότι το πρώτο μέτρο σε περίπτωση παρατεταμένης κακοκαιρίας είναι η έκκληση σε βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές για εθελοντική μείωση της κατανάλωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει διαθέσιμο αυτή την περίοδο το εργαλείο της Διακοψιμότητας, της διακοπής δηλαδή βιομηχανικών φορτίων έναντι αμοιβής, καθώς η Ε.Ε. δεν έχει εγκρίνει ακόμη τον νέο μηχανισμό για την παράταση του μέτρου που έληξε και το αίτημα έχει υποβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ετσι, στην περίπτωση που απαιτηθεί περιορισμός φορτίων η βιομηχανία θα συνδράμει εθελοντικά, κάτι που έκανε εξάλλου έπειτα από πρόσκληση του ΑΔΜΗΕ και κατά την περίοδο της «Μήδειας», πέρυσι τον Φεβρουάριο, παρότι ήταν σε ισχύ η Διακοψιμότητα και θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί.

Χθες, για την κάλυψη του φορτίου λειτούργησαν όλες οι μονάδες φυσικού αερίου και όλες οι λιγνιτικές, με εξαίρεση τη μονάδα 5 του Αγ. Δημητρίου, στην οποία πραγματοποιούνται εργασίες αναβάθμισης. Οι προσπάθειες της ΔΕΗ να διαθέσει τη μονάδα στο σύστημα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου δεν απέδωσαν, καθώς στη δοκιμαστική λειτουργία ένταξης, περί τα τέλη Δεκεμβρίου, έσπασε ο μετασχηματιστής. ΔΕΗ και εργολάβος αναβάθμισης επιχειρούν να εγκαταστήσουν μετασχηματιστή που μετέφεραν από τον ΑΗΣ Καρδιάς, που έχει αποσυρθεί στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, ώστε η μονάδα να είναι διαθέσιμη μέσα στην εβδομάδα. «Θα νιώσουμε πιο ασφαλείς εάν έχουμε στη διάθεσή μας και την 5η μονάδα του Αγ. Δημητρίου», τονίζουν από τον ΑΔΜΗΕ.

Πηγή:kathimerini.gr