Στις κάλπες προσέρχονται οι Γάλλοι, για το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σε μία ιστορική αναμέτρηση για τη χώρα και την Ευρώπη, με την ανησυχία να εντείνεται για το ενδεχόμενο επικράτησης της ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, δεν θα κερδίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ο πρόεδρος Μακρόν, πάντως, έχει δεσμευτεί ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα παραμείνει Πρόεδρος μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Με μία συγκινησιακά φορτισμένη επιστολή 1.000 ιστορικοί ζητούν να μην ψηφιστεί η ακροδεξιά γιατί αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, ενώ η γαλλική εφημερίδα Liberation με τον τίτλο «υπάρχει χρόνος για να πούμε όχι στον Μπαρντελά» στέλνει ηχηρό μήνυμα επαγρύπνησης.

Η Μαρίν Λεπέν στράφηκε κατά του διεθνούς ποδοσφαιριστή Κιλιάν Εμπαπέ, λέγοντας «να σταματήσουν οι εκατομμυριούχοι ποδοσφαιριστές να λένε στον κόσμο πως θα ψηφίσει».

Μετά την απόφαση των παρατάξεων του Μακρόν και της αριστεράς να αποσύρουν στις αρχές της εβδομάδας από την αναμέτρηση τους υποψήφιούς τους που δεν είχαν σημαντικές πιθανότητες να εκλεγούν, στην μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών θα αναμετρηθούν σήμερα δύο υποψήφιοι, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις ο ένας θα είναι ακροδεξιός.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοι του θα μπορούσαν μετά τον δεύτερο γύρο να έχουν από 175 ως 205 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και άλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 145 ως 175 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν «Μαζί» η οποία από τις 245 έδρες που είχε το 2022 θα κυμανθεί ανάμεσα στις 118 και τις 148 έδρες. Τέλος το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους θα έχουν από 57 έως 67 έδρες.

Με βάση το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να εκτιμήσει μετά τις εκλογές αν είναι εφικτός ο σχηματισμός ενός κυβερνητικού σχήματος που δεν θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πέσει μετά από πρόταση μομφής υπέρ της οποίας θα ταχθεί η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Εθνοσυνέλευσης. Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο σχηματισμού μίας «τεχνικής κυβέρνησης» για τουλάχιστον ένα χρόνο, λαμβανομένου υπόψη ότι ως το καλοκαίρι του 2025 δεν επιτρέπεται, με βάση το γαλλικό Σύνταγμα, η προκήρυξη από τον πρόεδρο Μακρόν νέων βουλευτικών εκλογών.