Όλο και πιο κοντά είναι η Ελλάδα στην απόκτηση αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F35, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται η επιστολή που θα ανοίξει τον δρόμο της χώρας για την αγορά τους. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία θα γίνεται αναφορά τόσο στο πρόγραμμα των αεροσκαφών 5ης γενιάς, όσο και στη συνολική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά και στην αγορά άλλων πλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανακοινώσεις αναμένονται ακόμη και το πρωί του Σαββάτου, ενώ τη Δευτέρα θα κατατεθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το προσχέδιο, όπως είναι γνωστό. Θα αποσταλλεί στο υπουργείο η απάντηση των ΗΠΑ (Letter Of Acceptance - LOA) στην επιστολή με την οποία η Πολεμική Αεροπορία ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία αποδοχής ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των αεροσκαφών F-35 καθώς και για άλλα οπλικά συστήματα.

Αρχές 2025 εκτιμάται ότι θα πέσουν οι οριστικές υπογραφές 

Θα ακολουθήσει ένα διάστημα 14 ημερών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρξουν ενστάσεις, και εφόσον δεν συμβεί κάτι τέτοιο, στις 12 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές των δύο κρατών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι υπογραφές στην οριστική συμφωνία αναμένεται να πέσουν στις αρχές του 2025. Όσον αφορά στο κόστος, υπολογίζεται στα 3,2 δισ. για 20 συν 20 F-35. Η δε παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2027, από τις ΗΠΑ και ακολούθως στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, όπου και θα είναι η βάση των F-35.

Αναφορά στα F35 και στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει αίτημα για να αγοράσει F35 ήδη από το καλοκαίρι του 2022. Η αγορά καθυστέρησε λόγω των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, καθώς η τελευταία θέλει να αποκτήσει F16, γεγονός που τέθηκε στο τραπέζι, προκειμένου η τουρκική πλευρά, να πει το «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Η αγορά των F35 από την Ελλάδα είχε συζητηθεί και κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Μπλίνκεν στα Χανιά, λίγο πριν το τέλος της χριστουγεννιάτικης εορταστικής περιόδου. Η απάντηση των ΗΠΑ αναμενόταν να σταλεί πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ η οποία ματαιώθηκε λόγω ασθένειας.