Φουλάρει μηχανές η κοινοβουλευτική διαδικασία υιοθετώντας έντονους ρυθμούς νομοθέτησης ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες το συντομότερο και να ακολουθήσει ο ανασχηματισμός.
Αυτό προκύπτει από την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (18/6), για την οργάνωση των συνεδριάσεων και του έργου της Βουλής.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον θεσμό των «μικροχρηματοδοτήσεων» που η επεξεργασία του ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή, στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη (επί της Αρχής) και Πέμπτη (επί των άρθρων και του συνόλου).
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά θέματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η κατάθεσή του ανακοινώθηκε σήμερα στην Ολομέλεια, θα εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αύριο, Παρασκευή, με στόχο να ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη. Η συζήτησή του και η ψήφισή του στην Ολομέλεια αποφασίσθηκε ότι θα γίνει την Δευτέρα, 29 Ιουνίου και την Τρίτη, 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, στην Βουλή θα κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με διατάξεις που αφορούν την ψηφιακή μεταρρύθμιση και την ενίσχυση οπτικοακουστικών έργων.
Την ερχόμενη Τρίτη, 23 Ιουνίου, επίσης, προγραμματίσθηκε να διεξαχθεί η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ακρόαση παραγωγικών φορέων σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Μια πρόταση που είχε κάνει ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Γιώργος Καββαθάς και είχε ζητήσει να διεξαχθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνεδρίαση αυτή έγινε γνωστό, πως θα παρίστανται οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, όπως και εκπρόσωπος της ΤτΕ.
Ημέρες κοινοβουλευτικού ελέγχου οι ερχόμενες: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή με συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών σε υπουργούς της κυβέρνησης.
Το απόγευμα της Δευτέρας, επίσης, θα διεξαχθεί η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας λόγω της κρίσης από την πανδημία.
- Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” θα φέρει 40.000 θέσεις απασχόλησης
- Αλέξης Τσίπρας: Ο… αειπάρθενος της πολιτικής
- Με το στόμα ανοιχτό η Ευρωβουλή για τα ακίνητα Παπαδημούλη
- Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Απεταξάμην τον Καραμανλή!
- Ανασχηματισμός: Η Βουλή… δείχνει το πότε θα γίνει
- Ο Βορίδης και οι… μουχρίτσες του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως είχε γράψει νωρίτερα tomanifesto.gr, το ουσιαστικό μήνυμα που έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη (17/6) είναι «κάντε τη δουλειά σας, έχουμε ακόμα χρόνο μέχρι τον ανασχηματισμό» με συνεργάτες του πρωθυπουργού να ξεκαθαρίζουν πως ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να κάνει ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η προαναγγελία Μητσοτάκη σε συνέχεια της δήλωσης Γεραπετρίτη ότι από 1ης Ιουλίου και μετά θα γίνει ανασχηματισμός προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στη ΝΔ, με τους υπουργούς να παρακολουθούν αμήχανα και βουλευτές να… στήνονται στην ουρά αυτοπροτεινόμενοι για υπουργοποίηση.
Η πρόθεση του Μαξίμου – όπως σημειώθηκε και από τον Γιώργο Γεραπετρίτη- ήταν να γίνει σαφές πως συνεχίζεται η αξιολόγηση των υπουργών και όλα τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν την κατάλληλη ώρα.
Μόνο που δεν έγινε έτσι αντιληπτό. Χαρακτηριστικό είναι πως υπουργός ο οποίος κλήθηκε να εμφανιστεί σε τηλεοπτική εκπομπή αρνήθηκε σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να δεσμευθώ για το Σαββατοκύριακο μιας και δεν ξέρω καν αν θα είμαι ακόμα υπουργός».
Μόλις έγινε αντιληπτό από το περιβάλλον του πρωθυπουργού ότι προκλήθηκαν… αρρυθμίες ακολούθησε η διαρροή μέσω συνεργατών πως οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα καθυστερούν ακόμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρόνος ορίζεται από τις διαδικασίες της Βουλής και συγκεκριμένα από την πορεία του νομοθετικού έργου. Αυτός είναι και ο λόγος που ευθύς εξ’ αρχής καλά ενημερωμένες πηγές είχαν τοποθετήσει τον ανασχηματισμό στα τέλη του καλοκαιριού.
Προτεραιότητα λοιπόν του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τα επόμενα νομοσχέδια και συγκεκριμένα:
– Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις,
-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών,
-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση,
-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση της επιμέρους σύμβασης δωρεάς για το έργο V της από 06.09.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, που αφορά την προμήθεια δύο αεροσκαφών του ΕΚΑΒ για διακομιδές και την επισκευή δύο ελικοπτέρων,
-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης,
-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων,
-Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη νησιωτική πολιτική,
-Ενημέρωση ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου,
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία,
-Προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων α) Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου,
-Διορισμός Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος,
-Επανεκλογή Συνηγόρου του Καταναλωτή,
-Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας,
-Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας,
-Τροποποίηση ΠΥΣ για την Κυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.