Με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και απολύσεις «ράθυμων» δικαστών, επιχειρεί το αρμόδιο υπουργείο να καταστήσει τη Δικαιοσύνη πιο ανταγωνιστική, απομακρύνοντας τα «βαρίδια» από τους κόλπους της.
Η εκκαθάριση του δικαστικού σώματος από ανεπαρκείς δικαστικούς λειτουργούς που κωλυσιεργούν αναιτιολόγητα στην περαίωση των υποθέσεων που χειρίζονται ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας θα προχωρήσει σε δύο μέτωπα.
Από τη μια πλευρά, η φυσική ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας αξιολογεί και όπου δεν πληρούνται τα κριτήρια απόδοσης και παραγωγικότητας, προχωρά σε απολύσεις και από την άλλη το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες να νομοθετήσει σχέδιο για εθελούσια έξοδο περίπου 100 δικαστών και εισαγγελέων που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις των προϊσταμένων τους για ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων τους.
Στόχος είναι η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών, με απώτερο σκοπό το όσο το δυνατόν καλύτερο «πλασάρισμα» της χώρας στους διεθνείς δείκτες που αναφέρονται στην απονομή δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου.
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, συνεχίζοντας το έργο της προκατόχου της, Μαρίας Γεωργίου, προχωρά τις απολύσεις «ράθυμων» δικαστών, όταν την τελευταία τριετία έχουν απολυθεί από το δικαστικό σώμα 35 δικαστές και εισαγγελείς που, παρά τα διαδοχικά «καμπανάκια», συνέχισαν να σημειώνουν ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις στον χρόνο έκδοσης και καθαρογραφής των δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες ήταν επιφορτισμένοι.
Σε μια προσπάθεια ο Άρειος Πάγος να «ανεβάσει στροφές», συνεκλήθη στις 20 Δεκεμβρίου διοικητική ολομέλεια και εκεί συζητήθηκε η αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας του δικαστηρίου, στο σκέλος που αφορά τον αριθμό σελίδων των δικογράφων καθώς και τον χρόνο αγόρευσης των δικηγόρων στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Ποινικών Τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Αντίστοιχα μέτρα έχει λάβει και ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ, Μιχάλης Πικραμένος, που έχει προχωρήσει ήδη σε τέσσερις απομακρύνσεις διοικητικών δικαστών, οι οποίοι κρίθηκαν ανεπαρκείς και έχει ενημερώσει με προσωπική επιστολή όσους προσεγγίζουν τη διακεκαυμένη ζώνη ότι πρέπει να τηρήσουν τους σωστούς χρόνους για την έκδοση αποφάσεων, αλλά και ότι θα ελεγχθούν για την απόδοσή τους.
Το σχέδιο εθελουσίας εξόδου δικαστών και εισαγγελέων, που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα απευθύνεται κυρίως στους υπηρετούντες στα Εφετεία και τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας.
Σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει περίπου 100 άτομα που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σοβαρά σωματικά ή ψυχικά προβλήματα υγείας. Το ελάχιστο όριο υπηρεσίας στο δικαστικό σώμα θα είναι τα 12 έτη και η πιστοποίηση θα πρέπει να λαμβάνεται από την Ανώτατη Υγειονομική Υπηρεσία του Στρατού. Τα αιτήματα εθελουσίας εξόδου θα κρίνει το ανώτατο διοικητικό όργανο της δικαιοσύνης, δηλαδή το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.