Ο πρόεδρος των Δημοκρατών, Ανδρέας Λοβέρδος, εξηγεί στο «Μανιφέστο» και στην Ντόρα Κουτροκόη γιατί θεωρεί απολύτως συνταγματική την αίτηση Τριαντόπουλου να οδηγηθεί αμέσως στον φυσικό του δικαστή, γιατί διαφωνεί με άλλες απόψεις, παίρνει θέση στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος» και μιλά για τα επόμενα πολιτικά του βήματα.

Κύριε Λοβέρδο, ως συνταγματολόγος, πείτε μας: το αίτημα Τριαντόπουλου καταστρατηγεί ή όχι το σύνταγμα;

Η ανακοίνωση της απόφασης Τριαντόπουλου να κριθεί απευθείας από τον φυσικό του δικαστή έγινε γνωστή ενώ είχα τοποθετηθεί πολύ νωρίτερα για το ζήτημα αυτό γενικότερα. Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη και εδράζεται στις ιδιότητες του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, βουλευτού, πολλές φορές διατελέσαντος μέλους Προανακριτικών, πρώτου μάρτυρος κατηγορίας στις δίκες Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη, δικηγόρου στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη εναντίον του Ν. Παππά και επίσης έχοντας ο ίδιος στο παρελθόν τεθεί στην κρίση της Δικαιοσύνης: έχω προτείνει την κατάργηση των Προανακριτικών Επιτροπών της Βουλής. Τα κόμματα έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν αρμοδιότητες οιονεί εισαγγελέας. Εφόσον η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίσει ότι κάποιος πρέπει να ελεγχθεί, πρότασή μου είναι να παραπέμπεται η υπόθεση κατευθείαν στον φυσικό δικαστή, που είναι εκείνος που ο νόμος ορίζει.

Έως ότου, όμως, αλλάξει το σύνταγμα, οι Προανακριτικές πρέπει να συστήνονται. Ετσι, η Ολομέλεια της Βουλής υιοθετώντας πρόταση που συντάχθηκε από κόμμα της αντιπολίτευσης αποφάσισε να συγκροτήσει Προανακριτική για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Η επιτροπή συγκροτήθηκε και ο Χ. Τριαντόπουλος ζήτησε να παραπεμφθεί αμέσως στον φυσικό του δικαστή παραιτούμενος από κάθε μέσο άμυνας που είχε. Η επιτροπή πρέπει να υιοθετήσει αυτή την πρόταση και να παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου αυτή να αποφασίσει την άσκηση δίωξης. Η τήρηση του συντάγματος με αυτή τη διαδικασία είναι απόλυτη.

Μα έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις για τη συνταγματικότητα αυτής της διαδικασίας.

Επί του συνταγματικού θέματος, έχει εκφραστεί μόνο μία βάσιμη αντίρρηση. Ολες οι άλλες είναι πολιτικές. Επί του νομικού θέματος, καταστρατηγείται το σύνταγμα εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές έρευνες; Απαντώ καταφατικά μόνο για την περίπτωση που κάποιος θέλει να αμυνθεί υπέρ του κ. Τριαντόπουλου. Από τις τοποθετήσεις, όμως, στη Βουλή προέκυψε πως δεν υπάρχει τέτοια «προθυμία».

Επί των πολιτικών αντιρρήσεων, με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η πρόσκληση του πρωθυπουργού στην Προανακριτική; Την απάντηση έχει ήδη δώσει η εμπειρία. Ουδείς πρωθυπουργός έως τώρα προσήλθε, ανεξαρτήτως του κόμματος από το οποίο προερχόταν. Αντιθέτως, όταν κλήθηκαν από την τακτική Δικαιοσύνη πρώην πρωθυπουργοί να καταθέσουν, βεβαίως και προσήλθαν (π.χ. Κ. Σημίτης). Κι ακόμη ειπώθηκε πως χάνεται μια ευκαιρία προανακριτικών ερωτήσεων στον κ. Τριαντόπουλο. Όμως αυτή η ευκαιρία έχει χαθεί εδώ και δεκαετίες όταν τα κόμματα καταθέτουν ξεχωριστά πορίσματα και άρα κάνουν κομματικής υφής ερωτήσεις. Τέλος, λένε κάποιοι πως χάνεται μία ευκαιρία δημοσιότητας ως προς την τραγωδία των Τεμπών. Λάθος κι εδώ, γιατί η επιτροπή ως οιονεί εισαγγελέας απαγορεύεται να λειτουργεί με δημοσιότητα.

Τίθεται όμως και το εξής πολιτικό ερώτημα, γιατί η αντιπολίτευση αντιδρά με τόση ένταση;

Από την πρώτη στιγμή που χιλιάδες Ελληνες διαδήλωσαν ζητώντας τη διαλεύκανση της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να οικειοποιηθούν αυτή την αγανάκτηση. Κατέθεσαν πρόταση μομφής, η οποία ενίσχυσε την κυβέρνηση. Κατέθεσαν πρόταση για Προανακριτική εναντίον του κ. Τριαντόπουλου και δεν περίμεναν το πόρισμα του εισαγγελέα για να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Από εκεί και πέρα, κατέφυγαν σε μεθόδους λαϊκισμού και τεχνητής έντασης μετατρεπόμενοι σε «πασαδόρους» των κομμάτων του ακραίου λαϊκισμού.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε αντίθετη άποψη τόσο από εσάς όσο και από τον κ. Αλιβιζάτο για το θέμα. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Προφανώς και τη διάβασα. Μόλις όμως τεκμηρίωσα, με υπερβολική συντομία, τη δική μου θέση.

Εσείς τι απαντάτε στο δίλημμα που τίθεται από πολλούς, «Μητσοτάκης ή χάος»;

Έχω ήδη δηλώσει από τον Μάρτιο του 2023, όταν κάποιοι έλεγαν «πάμε σε εκλογές και θα δούμε μετά ποιος θα γίνει πρωθυπουργός», πως είμαι εναντίον της κορυφαίας αυτής ασάφειας, γιατί συνεπάγεται αποσταθεροποίηση. Μακριά από μένα το «ας πέσει ο τάδε και μετά βλέπουμε». Σήμερα, λοιπόν, διαμορφώνεται ένα μηδενιστικό κλίμα και αυτό με οδήγησε να τοποθετηθώ υπέρ της σαφήνειας και της σταθερότητας. Και ο νοών νοείτω.

Τελικά υπάρχει συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών;

Το ερώτημα και η σχετική αναστάτωση προ της κατάληξης του ανακριτή δεν έχουν νόημα. Γι’ αυτό και δήλωσα ότι και η πρόταση μομφής και η πρόταση Προανακριτικής για τον κ. Τριαντόπουλο ήταν λανθασμένες ως πρόωρες. Μετά το πόρισμα του ανακριτή, θα μπορούμε να μιλήσουμε για τους υπεύθυνους που προκάλεσαν την τραγωδία. Το κυνήγι μαγισσών δεν είναι απονομή δικαιοσύνης. Ούτε τα λαϊκά δικαστήρια.

Δεδομένου ότι είστε διαχρονικά πολύ ενεργός, πώς προδιαγράφεται το πολιτικό μέλλον σας;

Είμαι παρών, είμαι μάχιμος, τοποθετούμαι πάντα στα ζητήματα με άξονα την κοινή λογική και την αγάπη μου για την πατρίδα. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω.