Ο Ανδρέας Λοβέρδος επιστρέφει. Δεν έλειψε βέβαια για πολύ. Οπως και να έχει, πάντως, πρόκειται για είδηση. Μένει να ακούσουμε εν ευθέτω χρόνω και το δεύτερο σκέλος της, που είναι αν θα πολιτευθεί –ενόψει και ευρωεκλογών– με τη ΝΔ. Ρωτήθηκε σχετικά, καθώς μίλησε στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» (90,1 FM) και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» και δεν απάντησε. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο πολιτικός και πανεπιστημιακός που συγκέντρωσε πάνω του το μένος των ΣΥΡΙΖΑίων όταν αυτοί βρέθηκαν στην εξουσία (και τι δεν έκαναν για να τον σπιλώσουν), αναφέρθηκε στη συγκέντρωση φίλων του που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Μια «συγκέντρωση θέσεων», όπως ο ίδιος την αποκάλεσε. Αυτό κι αν θα έχει ενδιαφέρον! Φυσικά, ο πρώην υπουργός επιδεικνύει σύνεση, έχει το δικό του χρονοδιάγραμμα και γι’ αυτό ας μη βιαζόμαστε. Θέλει να το πάει όμορφα, γλυκά, smoothly που λένε και οι Αγγλοσάξονες, και μελετά τα βήματά του με προσοχή. «Η συνεργασία με κάποιον πολιτικό χώρο προϋποθέτει τη δημιουργία δικού σου χώρου», είπε στο ραδιόφωνο. Συμμαχίες και συνεργασίες εν όψει, να υποθέσουμε. Υπομονή όμως μέχρι τη Δευτέρα. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός πάντως διευκρίνισε ότι η «επιλογή μου θα γίνει μετά τη συγκέντρωση». 

Πολιτικά ανήσυχος 

Ο πολύπειρος Ανδρέας Λοβέρδος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και αναμένεται φυσικά να κινηθεί ανάλογα: «Εκείνο που γράφω διαρκώς στα κείμενά μου και επαναλαμβάνω είναι ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας δυστυχώς διαμορφώθηκε ώστε να έχει ένα πολιτικό κόμμα κυρίαρχο, κυβερνητικό και εφτά μικρά και κάνα δυο ακόμα υποψήφια. Οι πολίτες έχουν κάνει μια κεντρική επιλογή και οι υπόλοιποι που δεν θέλουν αυτή την επιλογή διαιρούνται διά του επτά, του οκτώ, του εννιά… Είναι πρωτοφανές, δηλαδή έχει να συμβεί 70 χρόνια. Είχε συμβεί μετά το θάνατο του Παπάγου, όπου πρωθυπουργός αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών». 

Σταθερά αντι-ΣΥΡΙΖΑ 

«Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω: για όσα έχουν κάνει θα με βρουν μπροστά τους», είπε τον Ιούνιο του 2022 και διά των κοινωνικών μέσων για τους ΣΥΡΙΖΑίους ο Ανδρέας Λοβέρδος, αποκαλώντας τους παράλληλα «επαγγελματίες συκοφάντες της πολιτικής». Δύο μήνες αργότερα ξεκαθάρισε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο» («Παραπολιτικά», 07/08/2022). Είναι λοιπόν προφανές ότι τη βασική του επιλογή ο πρώην υπουργός γενικότερα την έχει κάνει. Παραμένει ολόψυχα μέσα σε αυτό που σχηματοποιείται στα μάτια πολλών ως ο ευρύτερος αστικός πολιτικός χώρος. Η αντίθεσή του στο παρελθόν στην όποια συζήτηση για μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σφοδρή. Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε διά άρθρου του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου ότι «οι Ελληνες δεν αισθάνονται ασφαλείς με τον ΣΥΡΙΖΑ, τις ιδέες του, τους εκπροσώπους του». Έγραψε επίσης με νόημα πως «εκεί που υπάρχει σύγχυση είναι στην κεντροαριστερά». 

Απόψεις με ταυτότητα 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ στις 5 Ιουλίου 2023, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα κάτωθι: «Παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον πρόεδρο του Κινήματος». Σε υστερόγραφό του, δε, επεσήμανε ότι «για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: Η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ’ όλα είναι πεντακάθαρη». Είχαν προηγηθεί διαφοροποιήσεις του από το ΠΑΣΟΚ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας τον Δεκέμβριο του 2022 και σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα, τον Νοέμβριο του 2021. Στη δεύτερη περίπτωση είχε μάλιστα δηλώσει πως «απαλλαγμένος από την ανάγκη να υπακούω σε εσωκομματικούς συσχετισμούς, θα κάνω σήμερα μια τοποθέτηση από το ύψιστο βήμα της Δημοκρατίας σχετικά με το παρόν σχέδιο νόμου, για να δώσω και ένα απολύτως δικό μου στοιχείο πολιτικής ταυτότητας».