Λίγες μέρες μετά την πρώτη δημοσκόπηση που δείχνει το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου στο 2,6% ο πρώην υπουργός μιλά στο The Toc για όλους και για όλα. Για την απόφασή του να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, σε ποιους απευθύνεται και ποιοι είναι οι συνεργάτες του, για τη Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, για το αν έχει συγχωρήσει τον Αλέξη Τσίπρα για τη σκευωρία Novartis μετά το mea culpa του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Το καλοκαίρι του 2023 αποφάσισα να φύγω από το ΠΑΣΟΚ για αμιγώς πολιτικούς λόγους. Τους κατέγραψα με ευγένεια και χωρίς να τα λέω όλα σε μια επιστολή μου προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, την οποία δεν δημοσιοποίησα και ζήτησα και από εκείνον να μην την δημοσιοποιήσει, για να μην δώσουμε ευκαιρία σε ξεκατινιάσματα». Ο Ανδρέας Λοβέδρος έδωσε το στίγμα σχετικά με το τι εννοεί με τη φράση ότι δεν έλεγε όλα στη επιστολή του προς τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Για να το πω πολιτικά εννοώ τις μόνιμες κατηγορίες ότι είμαι δεξιός. Δεν ανέχονταν να υπάρχει η κεντρώα παράταξη στο ΠΑΣΟΚ». Μέσα από αυτό το διαζύγιο, ωρίμασε, όπως περιγράφει ο Ανδρέας Λοβέρδος η ανάγκη και η επιλογή για την ίδρυση νέου κόμματος. «Έβλεπα ότι το ΠΑΣΟΚ αποχωρούσε οριστικά από το κέντρο και πήγαινε τρέχοντας προς τα αριστερά και άρα ο Μητσοτάκης θα επικρατεί στο κέντρο, αλλά εκπορθώντας ανοχύρωτα κάστρα... Από τον Αύγουστο είχα αρχίσει να το μετρώ με συζητήσεις. Όταν έφυγα στα συγχαρητήρια που έπαιρνα στον δρόμο μου οι περαστικοί μου έκαναν τρεις προτάσεις και άλλες τόσες μου έκαναν στο mail και στο κινητό μου οι γνωστοί μου. Αντρέα, πήγαινε στη Νέα Δημοκρατία ή Αντρέα έλα σε εμάς, στη Νέα Δημοκρατία. Ανδρέα, έλα να κάνουμε ένα κόμμα... Έκανα έξι έρευνες. Τον Φεβρουάριο έγινε η τελευταία και ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Με ενθάρρυναν... Τότε προανήγγειλα την ίδρυση του κόμματος».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αποκαλύπτει ότι υπήρχαν συζητήσεις με υπουργούς και στελέχη της Ν.Δ, αλλά «πρόταση επίσημη για να πάει στη Ν.Δ ποτέ δεν έγινε. Ούτε μια φορά. Ούτε έστω μια μεταφορά πρότασης». Σημειώνει, δε, ότι αντιλήφθηκε από αυτό το γεγονό «αυτό που κάποια στιγμή είπε και ο κ. Μαρινάκης και πραγματικά είχε πάρα πολύ δίκιο ότι είμαστε άλλοι πολιτικοί χώροι. Μπορούμε να συζητάμε αλλά δεν ταυτιζόμαστε». Στο ερώτημα μιας ενδεχόμενης επίσημης πρότασης από τον πρωθυπουργό τι θα έκανε, ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «πολύ υποθετική την ερώτηση» και πρόσθεσε: «ανήκω σε άλλο πολιτικό χώρο. Εγώ είμαι στο κέντρο. Οσο κι αν έχουμε κάνει κοινούς αγώνες με πολλούς από τη Νέα Δημοκρατία και πολλές από τη Νέα Δημοκρατία, εγώ είμαι στο κέντρο, είμαι υπερήφανος γι' αυτό... Το κέντρο την κρατάει τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση με τέτοια μεγάλα ποσοστά. Και προκύπτει αυτό από το γεγονός ότι στα δεξιά της είναι τρία κόμματα κοινοβουλευτικά πια και άλλα κόμματα τα οποία δεν εξελέγησαν, περίπου ένα 15 με 17% στα δεξιά της και εντούτοις έχει 41%. Αυτό σημαίνει ότι πολλές δυνάμεις του κέντρου ψήφισαν Κυριάκο Μητσοτάκη μη έχοντας άλλη επιλογή ή και φοβούμενοι πολλοί την επάνοδο του ΑλέξηΤσίπρα».

Η απόφαση για την ίδρυση νέου κόμματος ελήφθη μετά τη μεγάλη συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων τον Νοέμβριο. «Με διευκόλυνε πάρα πολύ και η στάση του ΠΑΣΟΚ στην επιστολική ψήφο, η στάση του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια και τελευταία στα απογευματινά χειρουργεία. Και από την άλλη η απογοήτευση που υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία από την ακρίβεια και από την εικόνα του πρωθυπουργού», αναφέρει ο Ανδρέας Λοβέρδος και εξηγεί για την επιλογή του ονόματος «Δημοκράτες» και για το μπλε-κόκκινο του εμβλήματος. «Γιατί η τομή που κάνουμε είναι απέναντι στους φασίστες με τη σύγχρονη μορφή τους, στους τραμπούκους, τους ρατσιστές, τους μισαλλόδοξους. Όλοι οι άλλοι είμαστε στον κοινό χώρο, οι δημοκράτες είναι ένα όνομα συμπεριληπτικό. Και το κόκκινο είναι η φωτιά, η ελπίδα, η λαϊκότητα, η μεταρρύθμιση, όταν αυτή βοηθάει. Και το μπλε είναι η πατρίδα μας. Γιατί αυτό το οποίο συγχωνεύω εγώ είναι τον πατριωτισμό με τις μεταρρυθμίσεις. Γιατί συνήθως αυτά θεωρούνται μεγέθη ασύμβατα. Όποιος είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων βλέπει με καχυποψία τους πατριώτες. Όποιος είναι πατριώτης βλέπει με καχυποψία τους μεταρρυθμιστές. Αυτή η συγχώνευση δεν είναισυχνή».

Σε ερώτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και τη δυνατότητα να συνομιλήσει ως αρχηγός των «Δημοκρατών», ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε: «Προφανώς. Εγώ τον Στέφανο Κασσελάκη τον είχα καλοδεχτεί όταν εξελέγη. Τον βλέπω με συμπάθεια. Το λέω αληθινά αυτό, τον παρακολουθώ, αλλά δεν έχω καταλάβει ακόμα τι λέει και τι πιστεύει. Εκείνο που μου μετρά αρνητικά είναι ότι δηλώνει αριστερός. Αυτό κατά κάποιο τρόπο με απωθεί...».

Σχετικά, δε με τον θυμό του προς τον Αλέξη Τσίπρα για την εμπλοκή του στη σκευωρία Novartis και σε συνέχεια της δημόσιας αυτοκριτικής του πρώην πρωθυπουργού, ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει: «Η αγανάκτηση ήταν εκείνων των ημερών. Δεν μετετράπηκε ποτέ σε μίσος. Τα γράφω αυτά και στο βιβλίο μου. Δέχομαι την αναγνώριση των ευθυνών του... Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι με μία φράση μπορεί να σβηστούν οι ταλαιπωρίες, οι κόποι και ο πόνος που ένιωσα. Εκείνο που λέω για να το πολιτικοποιήσω και να το βγάλω από το προσωπικό είναι ότι πρέπει να αποκαλυφθούν ποιοι είναι οι δύο ψευδομάρτυρες».