Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στον Παντελή Καψή στο podcast του Πρώτου Θέματος. Σε αυτήν μιλά για το νέο του κόμμα, τους Δημοκράτες, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ και τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα ο Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχεται ότι αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί τον κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού, ο οποίος μάλιστα κατάφερε να αλώσει πλήρως το χώρο του κέντρου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπορθεί το ανοχύρωτο κάστρο του κέντρου. Η φιλοδοξία μας είναι εμείς να τον απωθήσουμε από τον χώρο αυτό». Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι οι Δημοκράτες θα ξεπεράσουν το 3% στις ευρωεκλογές ενώ έριξε τα βέλη του και στον Νίκο Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, όταν διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αντί να συγκεντρώνει δυνάμεις, απομακρύνει κόσμο, τότε στο κόμμα πρέπει να κοιτάξουν τα λάθη που κάνει η ηγεσία τους.

Όσον αφορά τους Δημοκράτες, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο πατριωτικό κόμμα του κέντρου που δεν θα μπει στον γλυκό πειρασμό του λαϊκισμού. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, οι Δημοκράτες λαμβάνουν δυνάμεις τόσο από την Νέα Δημοκρατία καθώς είναι η κυρίαρχη δύναμη σήμερα, όσο και από το ΠΑΣΟΚ καθώς αδυνατεί να εμπνεύσει τους πολίτες. 

Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ωστόσο δεν εφαρμόζει. Τάχθηκε υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ, ωστόσο βλέπει ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες ασάφειες στο σχετικό νόμο ενώ ζήτησε να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις και να θεσπιστεί νέα διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ, μια μεταρρύθμιση που ήδη βρίσκεται στα σκαριά από τον Κυριάκο Πιερρακάκη.  Επιπλέον δήλωσε ότι προφανώς συμφωνεί με τα απογευματινά χειρουργεία, καθώς η μεταρρύθμιση είχε ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ και τον τότε υπουργό υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι ως πρώην υπουργός Υγείας γνωρίζει το αντικείμενο και ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν δημιουργούν ανισότητες ενώ εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Επιπλέον τόνισε ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα κριθούν στην πράξη και θα πρέπει παράλληλα να ενισχύεται διαρκώς το ΕΣΥ, ακόμα και με ιδιώτες γιατρούς. 

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι κάνει λίγα για το θέμα της ακρίβειας, αλλά τάχθηκε επιφυλακτικός στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μηδενισμό του ΦΠΑ, καθώς αποτελεί ένα μέτρο με τεράστιο κόστος και δεν θέλει να λέει «λαϊκίστικες αρλούμπες», τις οποίες η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν. Δήλωσε και υπέρ της συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο, προκειμένου να φέρει εργάτες που έχει ανάγκη άμεσα η χώρα, ωστόσο τόνισε το δημογραφικό δεν λύνεται με εισαγωγή μεταναστών.

Χαρακτήρισε το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία συριζαίων ευρωβουλευτών, ως μεροληπτικό διότι αναφέρεται μόνο από το 2019 και μετά. Αναρωτήθηκε μάλιστα γεμάτο νόημα γιατί το ψήφισμα δεν συμπεριλαμβάνει την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ με τη σκευωρία Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες με την καταδίκη του Νίκου Παππά. Τέλος ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να μετατρέπονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ως όργανα που εξυπηρετούν μικροκομματικές βλέψεις για να κάνει κάποιος αντιπολίτευση στη χώρα.