Ο Ανδρέας Λοβέρδος εδώ και καιρό είχε διαχωρίσει τη θέση από τον πυρήνα των αποφάσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και ήταν φανερό πως το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος είχαν τραβήξει χωριστούς πολιτικούς δρόμους. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι είχε φτάσει η στιγμή να ξεκινήσει από την αρχή, δεδομένου ότι παραμένει ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αποτελεί παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ, παραμένει όμως ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο και κυρίως ενεργός στην πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του πρώην στελέχους του κόμματος δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στα ηγετικά κλιμάκια. Ο κ. Λοβέρδος εδώ και καιρό είχε διαχωρίσει τη θέση από τον πυρήνα των αποφάσεων του Νίκου Ανδρουλάκη, μολονότι έδωσε κανονικά τον πολιτικό του αγώνα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ο ίδιος έμεινε εκτός Βουλής και πολλοί θεωρούν ότι «πολεμήθηκε» εκ των έσω, αφού προηγουμένως είχε κοπεί η επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αρκετοί δε υποστηρίζουν ότι είχε φτάσει η στιγμή ο κ. Λοβέρδος να ξεκινήσει από την αρχή, δεδομένου ότι ήταν φανερό πως το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος είχαν τραβήξει χωριστούς πολιτικούς δρόμους. Συνεπώς, επέλεξε σε μια κρίσιμη περίοδο για την Κεντροαριστερά, μετά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει παρακάτω, αν και το πολιτικό μέλλον του παραμένει ακόμα άγνωστο.

Πάντως, στη δήλωσή του έκανε γνωστό ότι παραιτείται απ’ όλα τα κομματικά όργανα στα οποία συμμετέχει, όπως και από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος – τονίζει ότι οι λόγοι της παραίτησής του είναι «αμιγώς πολιτικοί» και εύχεται στον κ. Ανδρουλάκη, στα στελέχη και τα άλλα μέλη του κόμματος «καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους». Ο κ. Λοβέρδος «κλείνει» τη δήλωση –με την οποία ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ– εκτιμώντας ότι η «πεντακάθαρη» απόφαση «είναι για καλό». Η τελευταία μάλιστα φράση αφήνει αρκετά περιθώρια για ερμηνείες, με άλλους να εκτιμούν ότι έχει ανοίξει η πόρτα για τη Νέα Δημοκρατία ή για κάποια άλλη προσωπική πρωτοβουλία.

Η αρχή της ρήξης

Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των δύο ανδρών είχαν διαφανεί όταν ο Ν. Ανδρουλάκης είχε μιλήσει για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. «Ούτε Τσίπρας ούτε Ανδρουλάκης», είχε τονίσει τότε, με τον Α. Λοβέρδο να σηκώνει το γάντι, υπογραμμίζοντας ότι «όταν απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε πρόσωπα». «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Ακη Σκέρτσο», απαντούσαν εκείνη την περίοδο από το ΠΑΣΟΚ, με τον τότε βουλευτή να φτάνει πολύ κοντά στη διαγραφή, αλλά τελικά η κατάσταση να εκτονώνεται –ελέω εκλογών– και από τις δύο πλευρές. Στη Χαριλάου Τρικούπη κοιτούσαν προσεκτικά τα επόμενα βήματα του κ. Λοβέρδου μετά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, όπου δεν εξελέγη. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και επισκέφθηκε τον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο συζήτησαν για τα θέματα της Εργασίας.

Ψυχρή αντίδραση

Στο ΠΑΣΟΚ ορισμένοι είχαν… υποψιαστεί την επόμενη κίνησή του. Η αντίδραση, όμως, χαρακτηρίστηκε αρκετά ψυχρή, δεδομένου ότι ο κ. Λοβέρδος υπήρξε ένα από τα σημαντικά στελέχη του κόμματος, με μακρά θητεία και σε κυβερνητικά πόστα. «Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές», έλεγαν χαρακτηριστικά, μετά και την επιστολή που έφτασε στα χέρια του Ν. Ανδρουλάκη, όπου εξηγεί τους λόγους αποχώρησής του.

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος υποστήριξε πως «υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι βουλευτές και μπορούν να συνεισφέρουν σε ένα πολιτικό κόμμα. Το γεγονός ότι μπορείς να είσαι δίπλα σε ένα κόμμα και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα με συμβουλές αποτελεί μία πολιτική λειτουργία, η οποία είναι όχι απλώς καλοδεχούμενη, αλλά και επιβαλλόμενη, όταν θέλεις να δεις μία ιστορική πολιτική παράταξη όπως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να ξαναδυναμώνει». Και προσέθεσε: «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς βουλευτής ή υπουργός για να συνεισφέρει στη δημόσια ζωή του τόπου. Υπάρχουν πλείστοι τρόποι για να κάνεις αισθητή την πολιτική σου παρέμβαση και να συμμετέχεις», δείχνοντας την ενόχληση του κόμματος για την αποχώρηση. Ξεκαθάρισε δε ότι κάθε στέλεχος, ανεξαρτήτως βιογραφικού και περγαμηνών, συμμετέχει οικειοθελώς σε ένα κόμμα και στις διαδικασίες του. Οταν αυτή η βούληση παύει, το πρόσωπο αυτό αποχωρεί». Σύμφωνα, τέλος, με τον ίδιο, «είμαστε σε μία άλλη φάση συμβολής του Κινήματός μας στην πολιτική ζωή του τόπου και θεωρούμε ότι, για να γίνει ξανά μεγάλη η Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να έχει στόχο την απλή συσπείρωση στελεχών, αλλά να εμπνεύσει τους πολίτες…»