Ο Ανδρέας Δρυμιώτης χαρακτήρισε γκάφα τις κινήσεις αυτοδιάλυσης του Φάμελλου στον ΣΥΡΙΖΑ, απέκλεισε άνοδο ΠΑΣΟΚ και υποβάθμισε τις προοπτικές κόμματος Σαμαρά.
Την εκτίμηση ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπόρευση με το υπό διαμόρφωση κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συνιστά σοβαρό πολιτικό λάθος εξέφρασε ο Ανδρέας Δρυμιώτης, μιλώντας στο Action24. Ο πολιτικός αναλυτής έκανε λόγο για «γκάφα» του Σωκράτη Φάμελλου, επισημαίνοντας ότι εάν δεν υπάρχει προηγούμενη συμφωνία με τον πρώην πρωθυπουργό, τότε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτίθεται πολιτικά.
Ο κ. Δρυμιώτης υποστήριξε ότι, εφόσον ο Φάμελλος έχει εξασφαλίσει πως ο Τσίπρας θα δεχθεί τα στελέχη και τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή μπορεί να δικαιολογηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανέφερε, πρόκειται για μια «αυτοκτονική» κίνηση που οδηγεί ουσιαστικά στη διάλυση του κόμματος χωρίς εγγυήσεις για την επόμενη ημέρα.
Οι αιχμές Δρυμιώτη για Τσίπρα, Σαμαρά και ΠΑΣΟΚ
Αναφερόμενος στη διαχρονική πορεία της Αριστεράς, ο πολιτικός αναλυτής χρησιμοποίησε το παράδειγμα των σκαντζόχοιρων, υποστηρίζοντας ότι οι συνεχείς εσωτερικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις οδηγούν τελικά σε συγκρούσεις και διασπάσεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί στήριξης του Στέφανου Κασσελάκη από τον Αλέξη Τσίπρα στις εσωκομματικές εκλογές του 2023, τότε αυτή συνιστά τη μεγαλύτερη προσωπική ευθύνη του πρώην πρωθυπουργού για τη σημερινή κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Δρυμιώτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός. Υποστήριξε ότι ακόμη και αν ο πρώην πρωθυπουργός προχωρήσει σε αυτό το εγχείρημα, δύσκολα θα ξεπεράσει το 3%-4%, ενώ σε περίπτωση δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης ενδέχεται να κινηθεί χαμηλότερα. Κατά την εκτίμησή του, ένα τέτοιο κόμμα θα λειτουργούσε τελικά προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πολιτικός αναλυτής υποστήριξε επίσης ότι οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν σημαντικές διαρροές από τη ΝΔ προς έναν πιθανό πολιτικό φορέα του κ. Σαμαρά, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η επιστροφή πρώην πολιτικών αρχηγών στην πρώτη γραμμή αποτελεί ιδιαιτερότητα της ελληνικής πολιτικής ζωής.
Για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δρυμιώτης εμφανίστηκε κατηγορηματικός, εκτιμώντας ότι αποκλείεται να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές. Υποστήριξε ότι μεταξύ του «γνήσιου» και του «αντιγράφου», οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τον Αλέξη Τσίπρα και όχι τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος ότι έχει μετατοπίσει το ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά.
Παράλληλα, επέκρινε τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για τον Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο χαρακτήρισε ιστορικά συνδεδεμένο με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, υποστήριξε ότι τα χαμηλά ποσοστά του στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία σε σχέση με την εκλογική επιρροή του κόμματος δείχνουν πως δεν διαθέτει την απαιτούμενη πολιτική δυναμική για να ανατρέψει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις.