Ανακοίνωση εξεδωσε το κόμμα των «Δημικρατών» του Ανδρέα Λοβέρδου όσον αφορά για τα μέτρα της κυβέρνησης στο θέμα της κοστολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής: «Τα μέτρα της κυβέρνησης για την κοστολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με τα  “ ουρανοκατέβατα” υπερέσοδα που αναγνώρισε ο Πρωθυπουργός είναι άδικα γιατί ένα μέρος τους θα προστεθεί τελικά στην φορολογία των πολιτών σε μια χρονική περίοδο όπου η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και επομένως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Και τα χαρακτηρίζουμε άδικα γιατί οι επιδοτήσεις των μηνών Ιουλίου – Αυγούστου, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, από την φορολόγηση των υπερεσόδων δεν θα καλύψουν όλο το απαιτούμενο ποσό, και θα χρειαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύψει το υπόλοιπο ποσό.

Προτείνουμε:

1/ Το κόστος των τιμολογίων του επόμενου μήνα του ηλεκτρικού ρεύματος στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια να εξαρτάται αποκλειστικά από την μεσοσταθμική κλειδωμένη της χονδρικής τιμής ( ΤΕΑμ), που θα περάσει στην λιανική στο τέλος κάθε μήνα.

2/ Το κόστος της ειδικής( τελικής) τιμής στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, εξαρτάται και από τον Μηχανισμό Διακύμανσης. Προτείνουμε αλλαγή των παραμέτρων του μαθηματικού τύπου και συγκεκριμένα μείωση του συντελεστή προσαύξησης (α) και σχετική άνοδο του άνω ορίου Lu. Έτσι ώστε να έχουμε μηδενικό ή αρνητικό αποτύπωμα στην πρόσθεση του ποσού στην Βασική Τιμή, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.

3/ Η νομοθετική ρύθμιση του μηχανισμού επέμβασης, που εξήγγειλε η κυβέρνηση με στόχο να προστατέψει τους καταναλωτές από τα “ουρανοκατέβατα “ κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο, ο μηχανισμός να αποτελείται από το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και να διαθέτει αυτοτέλεια και τα κατάλληλα όπλα ώστε να συντελέσει το έργο αποτελεσματικά. Η Οδηγία της ΕΕ 1711/2024 παρέχει αυτό το δικαίωμα, δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται.

Επιλογικά, ένα ερώτημα: όλα καλά πηγαίνουν στη ΡΑΕ …;»