Πριν από λίγες ημέρες ζήτησε ο ηγέτης του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, μιλώντας στο Καντίθ της Ανδαλουσίας, πλειοψηφία, προκειμένου να προσφέρει στην πατρίδα του την αλλαγή, που, όπως είπε, «αξίζει, χρειάζεται και λαχταρά». Ο Ισπανός πολιτικός κάθεται πάνω στο «κύμα» που σήκωσε ο θρίαμβος της ισπανικής Δεξιάς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Και δηλώνει πως «το Λαϊκό Κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές. Το θέμα είναι με πόση διαφορά». Κεντρογενής και φύσει μετριοπαθής, ο ηγέτης των Λαϊκών Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο καταφέρνει με ψυχραιμία να κινείται σε ένα κομματικό περιβάλλον πολύ συντηρητικό και χριστιανοδημοκρατικό. Θα μπορέσει όμως να αποφύγει τη συνεργασία με το εθνοσυντηρητικό VOX;  

Ζήτημα πλειοψηφίας 

Στην Ισπανία, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την επερχόμενη νίκη του Λαϊκού Κόμματος (PP) στις εκλογές της 23ης Ιουλίου, δίνοντάς του ποσοστά της τάξης του 35%-36% και 27%-28% στους Σοσιαλιστές (PSOE) του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Το VOX ακολουθεί με 13% και η ριζοσπαστική Αριστερά (Sumar) με 12%. Το δίλημμα για τον ηγέτη των Λαϊκών, τον τεχνοκράτη Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, είναι μεγάλο: αν δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, για να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα απαιτηθεί από πολλούς στο κόμμα του η σύμπραξη με το VOX, το οποίο ιδρύθηκε το 2013 από στελέχη που αποχώρησαν από το PP. Εξ ου και κατά τόπους συνεργασίες σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο στην κάλπη του περασμένου Μαΐου. Στις κατηγορίες των Σοσιαλιστών για αυτές τις συμπράξεις, ο Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο απαντά πως «το PSOE αναζητεί τον φόβο» και υπενθυμίζει τις αμοραλιστικές συμπράξεις των Σοσιαλιστών με τους Βάσκους εθνικιστές του κόμματος Bildu. Και τονίζει πως «ο στόχος μου είναι να αποκτήσω επαρκή πλειοψηφία για να κυβερνήσω».  

O γερουσιαστής Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, από το 2009 μέχρι το 2022, πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Γαλικίας και πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας, επιθυμεί σφόδρα να αποφύγει τη συγκυβέρνηση με το VOX. Το κόμμα του, βασκικής καταγωγής, Σαντιάγκο Αμπασκάλ έχει πολύ «σκληρή» ατζέντα στο μεταναστευτικό και στα θέματα των κοινωνικών σχέσεων και όλο αυτό θα προκαλούσε συζητήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις σχέσεις της Κεντροδεξιάς με την υπερσυντηρητική Δεξιά. Η Αριστερά δεν προτίθεται να κάνει τη χάρη στον Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, επιδεικνύοντας κοινοβουλευτική ανοχή, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε και στην ουσία προσπαθεί να τον ωθήσει –προβοκατόρικα– στη συνεργασία με το VOX, θεωρώντας πως αυτή θα εκθέσει το Λαϊκό Κόμμα.  

Νικητής στο ντιμπέιτ 

Η τηλεμαχία των Φεϊχόο και Σάντσεθ την περασμένη Δευτέρα ήταν μάλλον επεισοδιακή, τίγκα στο μεσογειακό ταμπεραμέντο και σε υψηλούς τόνους. Πολλοί περίμεναν την επικράτηση του σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ, αλλά μόνο αυτό δεν έγινε. O Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, γόνος αγροτικής οικογένειας, παρέμεινε ψύχραιμος και ήρεμος καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, αν και δεν έβαλε νερό στο κρασί του και κατηγόρησε τον αντίπαλό του για την εξάρτηση της κυβέρνησής του από την άκρα Αριστερά. Ο ισπανικός Τύπος έσπευσε αμέσως να ανακηρύξει τον κεντροδεξιό πολιτικό «ξεκάθαρο νικητή». Μετά την τηλεμαχία, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε περιχαρής πως «οι ψηφοφόροι του VOX είτε έχουν ήδη αλλάξει την ψήφο τους είτε το σκέφτονται».  

Ο αγρότης... κυβερνήτης 

Είναι γόνος οικογένειας που ζούσε σε αγροτική περιοχή. Στο σπίτι του, όπως ο ίδιος είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε, «δεν υπήρχαν πλυντήρια, ούτε ψυγείο ούτε τρεχούμενο νερό». Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του σε οικοτροφείο, λέγοντας στην εκπομπή «Mi casa es la tuya» του ισπανικού τηλεοπτικού διαύλου Telecinco πως το ότι τον έστειλαν εκεί στην ηλικία των 10 ετών του «προκάλεσε πόνο». Σημείωσε όμως στην εκπομπή «El Hormiguero» του διαύλου Antena 3 ότι εκεί «με έμαθαν να μελετώ, με έμαθαν να παίζω χάντμπολ, με έμαθαν να σηκώνομαι στις 7:30 το πρωί. Και με έμαθαν να δουλεύω, διότι σε εκείνο το σχολείο δεν υπήρχε προσωπικό να κάνει τίποτα. Ημασταν εμείς οι μαθητές που στρώναμε τα κρεβάτια, σκουπίζαμε το σχολείο, τις τάξεις, τον κοιτώνα, τον νεροχύτη, τα αίθρια, τα αποχωρητήρια». Σπούδασε Νομικά και μπήκε στην πολιτική το 1991, αναλαμβάνοντας χρέη γενικού γραμματέα σε υπουργείο της περιφερειακής κυβέρνησης της Γαλικίας. Διατηρεί πολύχρονη σχέση με την πρώην διευθύντρια του Zara Home, Εύα Κάρντενας, και έχουν αποκτήσει έναν γιο.