Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκρούστηκε μετωπικά και επί μακρόν με το ιταλικό δικαστικό σύστημα. Η κόντρα ξέφυγε, με χιλιάδες «υποθέσεις» διαχρονικά ανοικτές, χιλιάδες ακροατήρια και δικαστικά κόστη για τον «Καβαλιέρε», που προς το τέλος άγγιξαν συνολικά τα 175.000.000 ευρώ! Ομως, ήταν –και όπως φαίνεται παραμένει– τέτοιο το μένος εναντίον του «Καβαλιέρε», που η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται! Το πρόβλημα έρχεται τώρα να διαχειριστεί η θυγατέρα του Μαρίνα Μπερλουσκόνι, η οποία διοικεί την «αυτοκρατορία» την οποία εκείνος δημιούργησε. Και υπερασπίζεται σθεναρά τη μνήμη του. Εις το όνομα του πατρός λοιπόν.

Πόνος αγανάκτησης

Η Μαρίνα Μπερλουσκόνι απάντησε στις εισαγγελικές ενέργειες διά ανοικτής επιστολής της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Il Giornale (τη διηύθυνε επί μακρόν ο αδερφός του Σίλβιο Μπερλουσκίνι, Πάολο) και προκάλεσε πολύ μεγάλη αίσθηση σε εθνικό επίπεδο στην Ιταλία. Ο Τύπος της χώρας μιλά για «κραυγή πόνου και αγανάκτησης», ενώ επισημαίνει και την αρνητική επίδραση της υπόθεσης στους οικείους και συνεργάτες του «Καβαλιέρε» που θρηνούν το θάνατό του. Λέει λοιπόν η Μαρίνα Μπερλουσκόνι μεταξύ άλλων για τις ενέργειες των εισαγγελέων της Φλωρεντίας: «Ο τριακονταετής πόλεμος όμως δεν έπρεπε να τελειώσει με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Μετά από αυτόν, το θέμα της Δικαιοσύνης δεν έπρεπε να επανέλθει στην κανονικότητα; Οχι, δυστυχώς δεν ισχύει αυτό. Η Εισαγγελία της Φλωρεντίας περίμενε μόλις ένα μήνα μετά το θάνατό του για να ξαναρχίσει το κυνήγι του Μπερλουσκόνι απτόητη, με την πιο παραληρηματική κατηγορία, αυτή της μαφίας… Γνωρίζω πολύ καλά τον άνθρωπο που ήταν πατέρας μου, τη φρίκη του για κάθε μορφή βίας, τη βαθιά του εκτίμηση για κάθε άτομο, κανείς δεν ξέρει καλύτερα από μένα πως η ικανότητά του να αγαπά και η επιθυμία του να αγαπηθεί ήταν η ίδια η ουσία της ζωής του. Αλλά αν κάποιος δεν είναι ικανοποιημένος με την κοινή λογική ή με όσα ισχυρίζεται μια κόρη, εξηγήστε μου γιατί, μετά από περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα που δεκάδες εισαγγελείς αφιέρωσαν τις μέρες τους στον πατέρα μου, τίποτα δεν έχει προκύψει, τίποτα απολύτως. Αντίθετα, μια σελίδα αυτής της εφημερίδας δεν θα ήταν αρκετή, αγαπητέ διευθυντά, για να απαριθμήσει τους νόμους κατά του οργανωμένου εγκλήματος που ψήφισαν οι κυβερνήσεις Μπερλουσκόνι. Κόντρα στην Κόζα Νόστρα κανένα άλλο στέλεχος δεν έκανε τόσα πολλά… Ο νέος στόχος είναι ξεκάθαρος: damnatio memoriae (σ.σ.: καταδίκη της μνήμης)». Η νέα μετά θάνατον εισαγγελική επίθεση στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι νομικά ανεξήγητη, καθώς, όπως μάλιστα επισημαίνεται στην εφημερίδα Il Riformista, «το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει ήδη αποφασίσει οριστικά ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία διαπραγμάτευση μεταξύ της Ιταλικής Δημοκρατίας και μιας οντότητας που ονομάζεται Cosa Nostra».

Ισχυρή και λιγομίλητη

Εχει παραλάβει τα ηνία των επιχειρήσεων του πατρός της εδώ και πολύ καιρό. Η Μαρίνα Μπερλουσκόνι, την οποία ο διεθνής Τύπος χαρακτηρίζει σοβαρή, ολιγομίλητη και κομψή, είναι αυτή τη στιγμή η CEO της μεγάλης επενδυτικής εταιρείας Fininvest και της μεγαλύτερης εκδοτικής εταιρείας της Ιταλίας, Arnoldo Mondadori Editore, ενώ είναι μέλος του ΔΣ της MFE (Mediaset SpA). Το 2010 το Forbes τη συμπεριέλαβε στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη, στην 48η θέση. Δύο χρόνια αργότερα, το Fortune τη συμπεριέλαβε στις 50 ισχυρότερες γυναίκες τού επιχειρείν παγκοσμίως, στην 24η θέση.

Είχε ήδη ανακηρυχθεί τρίτη πιο σπουδαία επιχειρηματίας της Ιταλίας, πίσω μόνο από τους Versace και Gucci. «Διαχειρίστρια μεγάλης επιτυχίας και μιλανέζικης αριστείας» αποκλήθηκε το 2009, όταν πήγε να παραλάβει ένα βραβείο (l’Ambrogino d’Oro) στο θέατρο Dal Verme του Μιλάνου. Κρατήθηκε μακριά από την πολιτική, παρά το γεγονός ότι ο δρόμος ήταν ορθάνοικτος. Θυγατέρα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τον πρώτο του γάμο (που διήρκεσε 19 χρόνια) με την Κάρλα Ελβίρα Λουτσία Νταλ’Ογλιο (ο «Καβαλιέρε» απέκτησε μαζί της και τον Πιερ Σίλβιο), φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου για ένα διάστημα, χωρίς όμως να αποφοιτήσει. Βιαζόταν να αναλάβει δράση και το έκανε. Μπήκε στο ΔΣ της Fininvest το 1994 και εργάστηκε στο πλευρό του στενού συνεργάτη του πατέρα της, Μαρσέλο Ντελ’Ούτρι. Εχοντας ήδη επιδείξει ιδιαίτερη ικανότητα στο διαπραγματευτικό πεδίο, ήταν στο πλευρό του πατέρα της το 1995 στη Μαδρίτη, όταν αυτός ξεκίνησε εκεί τον τηλεοπτικό δίαυλο Telecinco. Εργαζόταν σκληρά και το 1996 ο πατέρας της την τοποθέτησε στη θέση του αντιπροέδρου της εταιρείας. Παντρεύτηκε το 2008 τον Μαουρίτσιο Βανάντια και απέκτησαν δύο υιούς.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απεβίωσε στις 12 Ιουνίου 2023. Στη διαθήκη του, η οποία συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2022, ήταν σαφής: Εμπιστευόταν για τη διοίκηση των επιχειρήσεών του τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, την κόρη του Μαρίνα και τον υιό του Πιερ Σίλβιο, ο οποίος ασχολείται με τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις της οικογένειας. Το Forbes είναι πάντως σαφές: «Τα πέντε παιδιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι πλέον δισεκατομμυριούχοι».