Οι εξελίξεις έχουν ήδη προσπεράσει τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι φαίνεται να αδυνατούν να αντιληφθούν τι φέρνει η επόμενη μέρα όχι μόνο για τους ίδιους αλλά για το σύνολο της πολιτικής σκηνής.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγει αυτοδύναμος από τις κάλπες, η νίκη αυτή θα σηματοδοτήσει τη Μεταπολίτευση 2. Μια πολιτική πραγματικότητα πολύ διαφορετική από εκείνη που γνωρίσαμε το 1974 και φτάσαμε μέχρι σήμερα.

Το πρόβλημα για τους Τσίπρα και Ανδρουλάκη είναι πως αμφότεροι δεν υπάρχουν στον σχεδιασμό εκείνων που εγκαίρως είχαν προειδοποιήσει για τις εξελίξεις, αλλά δεν εισακούστηκαν. «Θα έχουμε αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά όχι μείζονα αντιπολίτευση. Θα έχουμε ένα κυρίαρχο κυβερνών κόμμα και πολλά μικρά που δεν θα εκπροσωπούν κάτι ξεκάθαρο» ήταν η προειδοποίηση που είχε σταλεί και στους δύο, αλλά δεν βρήκε ευήκοα ώτα.

Η συζήτηση για έναν νέο κεντροαριστερό φορέα δεν είναι νέα. Ακόμα και ο ίδιος ο Τσίπρας το είχε σκεφτεί, αλλά δεν το τόλμησε: ένα κόμμα στα μέτρα του, με πιο καθαρή θέση και δίχως υποχρεώσεις συμβιβασμού. Το σενάριο αυτό επανήλθε τις τελευταίες ημέρες, όμως η ιστορία το έχει ήδη προσπεράσει καθώς πλέον το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνολικά η εκπροσώπηση της κεντροαριστεράς.

«Το ζητούμενο είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί». Με τον τρόπο αυτόν απάντησε ένα από τα νεότερα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν του τέθηκε το ζήτημα. «Η συζήτηση επαναλαμβάνεται συνεχώς, έχει γίνει ξεκάθαρο πως αυτή η λύση είναι μονόδρομος για όλους μας, όμως λείπει το πρόσωπο που μπορεί να σταθεί και να ενώσει».

Τσίπρας ή Ανδρουλάκης δεν διαθέτουν τις ιδιότητες που απαιτείται να έχει ένα τέτοιο πρόσωπο. Στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να βγει μπροστά και να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Υπάρχουν όμως πρόσωπα πέριξ της Κουμουνδούρου τα οποία, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να βγουν μπροστά υπό τον όρο ότι είναι έτοιμα να δεχθούν την επίθεση των δικών του. Και στη Χαριλάου Τρικούπη όμως υπάρχουν τουλάχιστον δύο που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, εξηγούν στελέχη και των δύο κομμάτων.

Η κάλπη είναι γκαστρωμένη έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ακόμα και στην εποχή μας, όπου οι μέλλοντες γονείς γνωρίζουν πολλά για το μωρό που περιμένουν, οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για εκλογές.