Ο Νίκος Ανδρουλάκης «κόλλησε» σχεδόν στα ποσοστά της 21ης Μαΐου. Επέλεξε τον λαϊκισμό ως προεκλογική γραμμή, αντιγράφοντας σχεδόν τον Αλέξη Τσίπρα, και το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγάλους χαμένους της εκλογική βραδιάς αφού δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί τη δραματική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτοκαταστροφική. Την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου, με μια έπαρση που δεν δικαιολογούσε η αύξηση των ποσοστών του κόμματός του, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να μετάσχει σε σχηματισμό κυβέρνησης αν στις δεύτερες κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερνε να αποκτήσει αυτοδυναμία.

Δηλώνοντας ότι και 149 βουλευτές να έχει η ΝΔ δεν θα συμμετέχει στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης και προσθέτοντας, τις επόμενες ημέρες, ότι αν θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει κυβέρνηση να συνεργαστεί με την άκρα δεξιά, έκανε ένα μεγάλο λάθος.

Το μεγαλύτερο όμως το είχε κάνει ήδη. Αντέγραψε τον λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα. Θέλησε να απευθυνθεί σε ένα κοινό που έχει βρει καταφύγιο στην Κουμουνδούρου. Και το έκανε με άγαρμπο τρόπο επιδιώκοντας να γίνει «χαλίφης» στη θέση του «χαλίφη» της αντιπολίτευσης. Το είπε άλλωστε και επισήμως.

Ουσιαστικά εμφανίστηκε να ζητεί από τους πολίτες να προτιμήσουν το… αντίγραφο από το… πρωτότυπο. Είναι αλήθεια πως αυτή η τακτική προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρξαν φωνές που δεν εισακούστηκαν. Το αντίθετο, πολεμήθηκαν, όπως και πριν από τις πρώτες κάλπες. Το αποτέλεσμα δικαιώνει όλους όσοι έκρουσαν από την αρχή τον κώδωνα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κατάφερε να πείσει, δεν κατόρθωσε να αποκομίσει τα οφέλη που θα μπορούσε από την πανωλεθρία που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη μοναδική ευκαιρία να πάρει πίσω όλους αυτούς που πήγαν στην Κουμουνδούρου σταδιακά από τον Μάιο του 2012.

Αποτέλεσμα ο –κατά δήλωσή του– κερδισμένος της 21ης Μαΐου να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις λάθος επιλογές σε μια κρίσιμη για την κεντροαριστερή πλευρά χρονική στιγμή, εφ όσον επιβεβαιωθούν τα ποσοστά που κατέγραψαν τα exit polls.