Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Κίμπερλι Γκιλφόιλ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, επιδιώκοντας την πολιτική αναγνώριση από την πρέσβη των ΗΠΑ.

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να χτίσει μια νέα πολιτική προσωπικότητα έχει ξεπεράσει πλέον την αφλογιστία του rebranding και έχει μπει στα χωράφια του… εξαγνισμού από τον προηγούμενο εαυτό του.

Προσπαθεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο από την ίδια του την πορεία, να επενδύσει σε ένα είδος αμνησίας της κοινής γνώμης, να γυαλίσει με ένα είδος λούστρου την επάνοδό του στην πολιτική σκηνή, να την κάνει να μοιάζει με μια απλή επανεκκίνηση, σαν αυτές που κάνουμε σε έναν υπολογιστή που έχει κολλήσει. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως επιχείρησε να κάνει και με τη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα πρέσβη, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, όχι στην πρεσβεία αλλά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ουσιαστικά η συνάντηση έγινε για να ενημερώσει ο Α. Τσίπρας την πρέσβη των ΗΠΑ για τους λόγους που τον οδήγησαν στη δημιουργία της ΕΛΑΣ, όπως τονίζει και ο ίδιος στη σχετική του ανάρτηση στην οποία παραθέτει πλήρη ενημέρωση για τα θέματα που συζήτησαν. Ενα σημείο της ανάρτησης του Α. Τσίπρα στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς είναι το ακόλουθο:

«Μιλήσαμε φυσικά και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Ο στρατηγικός διάλογος, η συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της ενέργειας, και τα πολύ σημαντικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2015-2019. Υπογράμμισα στην πρέσβη την πολιτική της ΕΛΑΣ για τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ που θα πρέπει να βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος και όχι στη λογική του δεδομένου συμμάχου και της λευκής επιταγής».

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η καλλιέργεια των ελληνοαμερικανικών σχέσεων για τον Αλέξη Τσίπρα σταμάτησε το 2019, όταν έληξε η δική του κυβερνητική θητεία και ανεξάρτητα αν από τότε ο κόσμος έχει αλλάξει περισσότερες από δύο φορές, ενώ στις μέρες μας ο πλανήτης φλέγεται με τις ΗΠΑ να βρίσκονται όχι απλώς στην πρώτη γραμμή της πυρκαγιάς, αλλά μέσα σε αυτήν. Η ασυνέπεια στην αφήγησή του δεν είναι μόνο πραγματολογική, αλλά και ιδεολογική. Παρουσιάζεται ταυτόχρονα ως ο πολλά υποσχόμενος ηγέτης που θα χαράξει νέα, πιο ανεξάρτητη γραμμή απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά και ως συνεχιστής της προηγούμενης ελληνοαμερικανικής συνεργασίας του.

Το δεύτερο και πιο σοβαρό πολιτικό-ιδεολογικό και επικοινωνιακό λάθος του στη συγκεκριμένη φάση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του στην Αμερικανίδα πρέσβη έκανε ό,τι καταλόγιζε εδώ και χρόνια ως ΣΥΡΙΖΑ στο «παλιό πολιτικό σύστημα».

Επεδίωξε, δηλαδή, την πολιτική αναγνώριση και ένα είδος διαπιστευτηρίων από την πρέσβη των ΗΠΑ, μιας χώρας-παραδοσιακού στόχου του αριστερού ακροατηρίου και της αντιαμερικανικής κουλτούρας στην οποία επένδυε για δεκαετίες, πριν καν διεκδικήσει την εξουσία στο εσωτερικό της χώρας.

«Υπογράμμισα στην πρέσβη την πολιτική της ΕΛΑΣ για τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ που θα πρέπει να βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος και όχι στη λογική του δεδομένου συμμάχου και της λευκής επιταγής», γράφει ο Α. Τσίπρας. Προφανώς σε αυτό το πλαίσιο βρισκόταν και όταν ακόμα και με τη στάση του σώματος απαξίωνε απομονωμένος στον μέγιστο βαθμό τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας, με τις δηλώσεις κατά της Μέρκελ –μετέπειτα θαυμάστριάς του, μετά την κωλοτούμπα, φυσικά– όταν δεν αντιλαμβανόταν το παραμικρό απ’ ό,τι του ανέφερε ο Μπιλ Κλίντον ή όταν έλεγε ότι ο διαβολικός Τραμπ κάνει τα πάντα για… καλό.

Το νέο του προφίλ, βέβαια, δεν έχει και πολλά περιθώρια να διαφέρει από το παλιό. Αν και υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις για το αν υφίσταται «νέο» και «παλιό». «Αναφέρθηκα στην ανάγκη άμεσου τερματισμού των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή καθώς και της γενοκτονίας στη Γάζα από την ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ χαιρέτησα ως θετικές τις αμερικανικές πρωτοβουλίες για τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή».

Ουδεμία αναφορά στην πληγή της τρομοκρατίας της Χαμάς απ’ όπου ξεκίνησαν όλα και απόλυτα ίσες αποστάσεις στο θέμα της εισβολής της Ρωσίας με ζητούμενο τη «δίκαιη ειρήνη», που σημαίνει την εν μέρει νομιμοποίηση του ρωσικού επεκτατισμού καθώς, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η ειρήνη θα πρέπει να έχει όφελος και για τις δύο πλευρές.

Για το τέλος της ανάρτησής του, άφησε τα Ελληνοτουρκικά. Στα θέματα που συζήτησε ήταν το Κυπριακό, η Χάγη και τα F-35. Με μια ασφαλή γενικόλογη προσέγγιση, όπως συνηθίζει, ανέφερε ότι τόνισε «την ανάγκη να σταλεί από τις ΗΠΑ ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία και ιδιαίτερα στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στην Αγκυρα, για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τερματισμό των προκλήσεων».