Η τραγικότητα των στιγμών με τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στην επιφάνεια όλα τα σαθρά θεμέλια, στα οποία ήταν στηριγμένο το κόμμα. Η τελευταία αποχώρηση της Νεολαίας κατέδειξε ξεκάθαρα ότι ακόμα και αυτά τα πρόσωπα που στήριζαν το λαϊκίστικο κόμμα που χρησιμοποίησε την εποχή του Μνημονίου για να ανέλθει στην εξουσία δεν έχουν το παραμικρό κοινό με τις επιλογές της σημερινής ηγεσίας.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς 

Το τεράστιο πολιτικό αδιέξοδο ενός χώρου φαίνεται από τις λεπτομέρειες, καθιστώντας ενδεικτική την αποστροφή που νιώθουν για τον πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα ακόμα και πολιτικοποιημένα πρόσωπα της οικογενείας του. Στις αποχωρήσεις της Νεολαίας καταγράφεται συγγενικό πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού –η ανιψιά του–, αλλά και συγγενείς πρώτου βαθμού άλλων στελεχών, όπως του Πάνου Ρήγα, ο οποίος σήμερα στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη

Για τους γνωρίζοντες το χώρο της Αριστεράς είναι ξεκάθαρο ότι έχουν αποχωρήσει από την Κουμουνδούρου σχεδόν όλα τα σκεπτόμενα στελέχη της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και ιδεολογικοί παράγοντες με πορεία δεκαετιών και ακαδημαϊκές περγαμηνές. Είναι τέτοια δε η απέχθεια προς το πρόσωπο του Κασσελάκη από αυτά τα πρόσωπα, που τον βλέπουν ως ιδεολογικό εχθρό με απολιτίκ και αριβιστικά χαρακτηριστικά.  

την τελευταία δήλωσή του ο νεόκοπος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε –εκ των υστέρων– για μια ακόμη φορά υποτιμητικά για την Εφη Αχτσιόγλου, υποστηρίζοντας ότι αν προεκλογικά του είχε πει ότι «αυτή η καρέκλα είναι το όνειρο της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω», ο ίδιος θα είχε κάνει πίσω και θα απέσυρε την υποψηφιότητά του για χάρη της ενότητας. Οι αποχωρήσαντες μίλησαν αμέσως για χυδαιότητα Κασσελάκη, αλλά είναι άγνωστο αν το κατάλαβε, αφού τις τελευταίες ώρες η... πολιτική παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διασκέδαση με σφηνάκια αλκοόλ για την ομήγυρή του κάπου στις Σπέτσες. 

Σκληρή επίθεση κατά των αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τους χαρακτήρισε έμμεσα αποστάτες, ενώ υπενθύμισε ότι «όταν αποχώρησαν 25 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ για το Μνημόνιο δεν έκαναν Κοινοβουλευτική Ομάδα απέναντι στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν». 

Ερωτηθείς αν θα χρησιμοποιούσε τον όρο αποστασία, ο Παππάς είπε ότι «η λέξη αποστασία είναι πολύ φορτισμένη, αλλά σημαίνει απόσταση από κάτι. Εχουν πάρει απόσταση και από τη λαϊκή εντολή και από τη δημοκρατική επιλογή του κόσμου που ήρθε στην κάλπη». 

Αφού έχουν απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όλα σχεδόν τα σοβαρά αριστερά πρόσωπα, ο Κασσελάκης έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Πράττω Νίκο Κοτζιά, τονίζοντας πως είναι «ανοιχτός στο διάλογο». Η επιστολή του Κασσελάκη έρχεται μετά την αντίστοιχη του Κοτζιά και τη διακήρυξη για τη δημιουργία ενός πατριωτικού δημοκρατικού φορέα. Σφοδρή επίθεση στον Κασσελάκη σχετικά με τις αποχωρήσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος: «Εγώ έφυγα πιο νωρίς. Την επομένη της εκλογής Κασσελάκη είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε ως κόμμα της Αριστεράς και πήγαινε σε αχαρτογράφητα νερά υπό τη νέα ηγεσία. Ο κ. Κασσελάκης έκανε κινήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με την Αριστερά και είχε έναν τρόπο συμπεριφοράς που τείνει προς το κουτσομπολιό και δεν έχει σχέση με την πολιτική». 

Αλλος ένας ιδεολόγος της Αριστεράς, ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, χαιρέτησε την Κουμουνδούρου και τις επόμενες ημέρες όλοι περιμένουν να δουν τη στάση του πρώην αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη. 

Παράλληλα, προς την έξοδο φαίνεται ότι οδεύει μετά τους Γιώργο Κυρίτση και Αγγελο Τσέκερη και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει τις επόμενες ημέρες και νέο κύμα αποχωρήσεων εκατοντάδων στελεχών. Ο κ. Βαρεμένος μάλιστα αρνήθηκε τον τίτλο του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να τον αποκαλούν «πρώην βουλευτή σκέτο». 

Για διχαστική συμπεριφορά καταγγέλλουν τον Κασσελάκη και την ομάδα γύρω του 50 μέλη της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα. 

Χαίνουσα πληγή για τον Κασσελάκη και την «προεδρική φρουρά» αποτελεί ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος θέλει να διαδραματίσει στον ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο του ηγέτη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ομως δεκάδες στελέχη τα οποία πρόσκεινται στον Τεμπονέρα έχουν θέσει ως όρο τη διεξαγωγή του συνεδρίου μέχρι τον Φεβρουάριο, αλλιώς θα αποχωρήσουν κι αυτοί από το κόμμα. 

Από την πλευρά των αποχωρησάντων, ο βουλευτής Νάσος Ηλιόπουλος άφησε προσεκτικά εκτός κάδρου τον Τσίπρα, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμα φορά τις γνωστές απόψεις του για τον νεόκοπο πρόεδρο. 

Αυτό πάντως που διεφάνη ξεκάθαρα με τις τελευταίες αποχωρήσεις είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι πια ένα παντελώς ανυπόληπτο, πολιτικά, πρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση ακόμα και στον στενό οικογενειακό περίγυρό του, όπως διεφάνη και με την αποχώρηση της ανιψιάς του από τη Νεολαία του κόμματος.