Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να θεωρείται ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς που εκπροσώπησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτής που αποκλήθηκε και «παλαβή» Αριστερά μέσα από τις παλινωδίες και τις… κωλοτούμπες, κυρίως, όμως, εξαιτίας του άκρατου λαϊκισμού και της τοξικότητας που έφερε στην πολιτική ζωή. Να θεωρείται το πρόσωπο που… ενώνει. Το ερώτημα όμως είναι ποιους να ενώσει και κατά πόσο αυτοί τον… θέλουν.

Ναι, είναι αλήθεια ότι δημοσίως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτοί που αποχώρησαν συστήνοντας μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα –που θα έχει, ενδεχομένως, εκπροσώπηση και στην Ευρωβουλή μέσω Παπαδημούλη– επικαλούνται το όνομα του Αλέξη Τσίπρα. Δηλώνουν συνεχιστές και… κληρονόμοι. Κυρίως η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, αν και στελέχη που βρίσκονται στην ομάδα των 11 συνεχίζουν να αναφέρουν ότι αποτελεί… πολιτικό κεφάλαιο.

Αυτά δημοσίως, διότι στο παρασκήνιο ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζεται σχεδόν ως… βαρίδι. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αδειάσει κατ’ επανάληψη τον προκάτοχό του. Δείχνει να επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις και να… σβήσει το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας κριτική. Έφτασε στο σημείο να απαριθμεί τις ήττες και κυρίως να αποτυπώνει τη μείωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος τα τελευταία εννέα χρόνια αποδίδοντας την εξέλιξη αυτήν στην προηγούμενη ηγεσία, δηλαδή στον Αλέξη Τσίπρα.

Και αν κάποιος δεν το έχει καταλάβει αυτό, ανέλαβε τις σχετικές… διευκρινίσεις ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος μιλώντας στο Libre φρόντισε να δείξει με το δάχτυλο τους υπεύθυνους για τις ήττες του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς φυσικά να κατονομάσει. Όμως ο Παύλος Πολάκης είναι η φωνή του προέδρου (και αυτού) και κυρίως το πρόσωπο που αναλαμβάνει να… συνετίσει ή να «δείξει» εχθρούς και αντιπάλους χωρίς να αποκλείει τους εσωκομματικούς.

Η ομάδα των 11

Στην ομάδα των 11 βουλευτών που ετοιμάζονται για την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση υπάρχουν πρόσωπα τα οποία αναφέρονται συχνά πυκνά στον Αλέξη Τσίπρα για να δείξουν ότι είναι το πρόσωπο που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας και την ενότητά του. Επισήμως, διότι ανεπισήμως ο πρώην πρόεδρος του κόμματος αποτελεί σχεδόν κόκκινο πανί.

Τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν δείχνουν να έχουν τις καλύτερες προθέσεις και διαθέσεις απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Τον θεωρούν υπαίτιο της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στον ιδεολογικό τομέα. Του επιρρίπτουν ευθύνες για το γεγονός πως δεν έπραξε σχεδόν τίποτα από το 2019 και μετά προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του κόμματος και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί.

Κυρίως όμως του επιρρίπτουν την ευθύνη για την περίπτωση Κασσελάκη. Και διότι δεν ξεκαθάρισε αν τους θεωρεί υπονομευτές του, αλλά και διότι η εμφάνιση και η πορεία του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν αυτή (δεν θα τους έπαιρνε δηλαδή το κόμμα) αν δεν είχε βάλει το… χεράκι του και ο Αλέξης Τσίπρας.

Επί της ουσίας, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από «εγγυητής της ενότητας» έχει μετατραπεί σε… βαρίδι. Και σε πρόσωπο ο λόγος του οποίου δεν βρίσκει ανταπόκριση σε καμία από τις δύο πλευρές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: επιχείρησε να μεταπείσει τους βουλευτές και τα στελέχη που ήθελαν ν’ αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνοντας παταγωδώς. Από την άλλη, έστειλε μήνυμα στους διαδόχους του στο κόμμα να σταματήσουν την κριτική στα πεπραγμένα του και βρέθηκε να παρακολουθεί τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τον Στέφανο Κασσελάκη να μιλά για την αδυναμία του να πείσει τους πολίτες πριν από τις εθνικές εκλογές.