Ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός γεννήθηκε στην Αθήνα από Έλληνα πατέρα, αυτοδημιούργητο ξενοδόχο και επιχειρηματία και Γαλλίδα μητέρα, ενεργό μέλος της γαλλικής κοινότητας στην Ελλάδα. Μεγάλωσε στην Αθήνα και παρακολούθησε  Γαλλο-Ελληνικό σχολείο. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά, με σπουδές στη Νάντη και το Λονδίνο.

Ο Αλέξανδρος εισήλθε επίσημα στην οικογενειακή επιχείρηση το 1998, ως ξενοδόχος δεύτερης γενιάς. Σε ηλικία 24 ετών αναλαμβάνει τα καθήκοντα Chief  Operating Officer (COO) του Ομίλου AIROTEL. Ένα χρόνο αργότερα και μετά την ξαφνική απώλεια του πατέρα του, αναλαμβάνει ενεργά τη διοίκηση του Ομίλου AIROTEL ως CEO.

Το 2012 εκλέγεται Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας – Αττικής – Αργοσαρωνικού, αφού διετέλεσε γενικός γραμματέας του ίδιου οργανισμού για τέσσερα χρόνια. Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από το 2011 μέχρι το Μάιο του 2017.

Τον Ιανουάριο του 2018, εκλέγεται Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Είναι ο νεότερος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου,  από τη δημιουργία του οργανισμού το 1935.

Τον Οκτώβριο της ίδια χρονιάς, εκλέγεται ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕxCom) της  Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής (HOTREC).

Ως Γάλλος υπήκοος, ο Αλέξανδρος Βασιλικός κατέχει θέση  Οικονομικού Συμβούλου  στη πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα από το 2008 μέχρι και σήμερα.

Τελευταία προχώρησε σε μια στρατηγικού ενδιαφέροντος συνεργασία ο όμιλος του.  Ενώνουν  δυνάμεις η Airotel  Group, της οικογένειας Βασιλικού και η Santikos  Collection, της οικογένειας Σαντίκου, προχωρώντας στη δημιουργία της νέας εταιρείας  διαχείρισης  ξενοδοχείων  Capital H.

Η Capital H ξεκινάει τις δραστηριότητες  της στην αγορά με τη διαχείριση 11 ξενοδοχείων, 850 δωματίων και με την εμπειρία 35 χρόνων  πρωτοπορίας και διακρίσεων.

Συζητήσαμε μαζί του για το μέλλον του τουρισμού και τις προοπτικές επανεκκίνησης του έτσι ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μαργαρίτη

Πως βλέπετε την φετινή πορεία του τουρισμού;

Κάθε πρόβλεψη απλά κάνει την αστρολογία να φαίνεται πιο αξιόπιστη. Είναι μια δεύτερη συνεχόμενη σεζόν που βρίσκεται στα χέρια των λοιμωξιολόγων με τη διάσταση της ασφάλειας να έχει πρωτεύουσα σημασία για όλους. Το μόνο που είναι στο δικό μας χέρι είναι να βελτιώσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα, αξιοποιώντας την επιτάχυνση του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος. Ταυτόχρονα ο κλάδος όπως και πέρυσι θα εφαρμόσει με σχολαστική ακρίβεια τα αναβαθμισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα προστατεύοντας την υγεία όλων και την αξιοπιστία της εικόνας της χώρας μας. Από κει κι έπειτα είναι βέβαιο ότι όσο πιο καλά πηγαίνουμε επιδημιολογικά τόσο περισσότερο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη ζήτηση που υπάρχει για την Ελλάδα και να τη μεταφράσουμε σε πληρότητες, σε έσοδα, σε θέσεις απασχόλησης, σε συνεισφορά στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο , κοντά στα 17 επαγγέλματα , ανησυχούν για το επαγγελματικό τους μέλλον. Συμμερίζεστε την ανησυχία τους;

Είναι αλήθεια πως η φιλοξενία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα και ταυτόχρονα η διάχυση των ωφελειών της Φιλοξενίας στην Ελλάδα επιμερίζεται σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και 9 τομείς. Η ανησυχία είναι κοινή. Γι αυτό άλλωστε ενώσαμε δυνάμεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΞΕΕ «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ MoU» προκειμένου να εκπέμψουμε εγκαίρως το μήνυμα για την ανάγκη στρατηγικής  επένδυσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης στον τουρισμό, προκειμένου να επιταχυνθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και να επουλωθούν οι πληγές που αφήνει η πανδημία.

Η ευρωβουλευτής κα Βόζεμπεργκ σε ερώτηση της στο ΕΚ, ζήτησε αυξημένη οικονομική ενίσχυση για τον κλάδο σας. Απαιτείται ένα νέο σχέδιο ανάκαμψης και ενίσχυσης της τουριστικής δραστηριότητας;

Η Φιλοξενία είναι πρώτα απ’ όλα  αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Προωθεί τις αξίες της κοινωνίας που θέλουμε να ζούμε. Μιας κοινωνίας ανοιχτής , με  σεβασμό στη διαφορετικότητα, με  ισότητα των φύλων, χωρίς  στερεότυπα διακρίσεων και συλλογικούς φόβους. Με ευκαιρίες για την  επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Υπολογίζονται σε 12.000.000 οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στη Φιλοξενία. Και σε πάνω από 2.000.000 τα καταλύματα και οι επιχειρήσεις εστίασης, προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες ανάπτυξης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, η Φιλοξενία ενισχύει την ανάπτυξη στις Περιφέρειες της Ευρώπης και ο πλούτος που δημιουργεί διαχέεται στην οικονομία και την κοινωνία. Γι αυτό και πρέπει να γίνει ευρωπαϊκή  προτεραιότητα.