Σε  ένα ανεπίσημο στα Λεύκαρα στο πλαίσιο της ονοματοδοσίας της κεντρικής πλατείας “Βάσος Λυσσαρίδης” , θα βρεθούν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας με τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η προγραμματισμένη συνάντηση ακυρώθηκε κάτω από ένα έντονο  «διπλωματικό» παρασκήνιο που οφείλεται σε μια δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η οποία φέρεται να προκάλεσε «όχληση στην πλευρά του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Όπως μεταδίδει το hellasjournal.com  η ακύρωση της συνάντησης ήταν αιφνιδιαστική και προέκυψε εξ αιτίας δήλωσης του Αλέξη Τσίπρας η οποία όπως τονίζει περιέπλεξε τα πράγματα προκαλώντας όχληση στην πλευρά του Νίκου Χριστοδουλίδη καθώς ο κ. Τσίπρας έδειξε να προεξοφλεί ως δεδομένη τη επανέναρξη των συνομιλιών από το Κραν Μοντανά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ειδησεογραφικό site “το επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη κάθε άλλο παρά θα επιθυμούσε να οδηγηθεί σε μία συνάντηση όπου θα φαινόταν να υιοθετεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το σχεδόν «δεσμευτικό» πλαίσιο της διατύπωσης του κ. Τσίπρα”.

Έτσι η επίσημη συνάντηση με πρωτοβουλία του κ. Χριστοδουλίδη οδηγήθηκε σε ακύρωση και τελικά αποφασίσθηκε το άτυπο τετ α τετ.

Όπως σημειώνει το hellasjournal.com η επίμαχη δήλωση του Αλέξη  Τσίπρα που προκάλεσε “όχληση”  έχει ως εξής:

«Θέλω να πω επίσης ότι υπάρχει ένα μομέντουμ τούτη την ώρα που αφορά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο φονικός σεισμός και αυτή η μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία αλλάζει το κλίμα πιστεύω ανάμεσα στους λαούς σε κάθε περίπτωση, γιατί οι λαοί δεν είναι αυτοί που έχουν να χωρίσουν.

Ωστόσο, διαμορφώνεται μια προοπτική να αλλάξει και η ατζέντα της συζήτησης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στην βάση του διεθνούς δικαίου. Με σαφείς κόκκινες γραμμές αλλά με μια προοπτική επίλυσης των διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά και για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως να προσπαθούμε κάθε μέρα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για τη δικαιοσύνη, για την άμβλυνση των ανισοτήτων, διότι ας μην ξεχνάμε, αυτός είναι ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων, αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς».