Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κρύψει πως στοχεύει στους νέους ψηφοφόρους. Στη δεξαμενή των 450 χιλιάδων δηλαδή νέων που ψηφίζουν αυτή τη φορά με τους 17αρηδες και τους 18αρηδες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Για το λόγο αυτό υπόσχεται κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και δηλώνει πως κυβέρνηση και Κεραμέως “κόβουν” τα παιδιά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα όσα είπε απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν μέσω κοινωνικών δικτύων χαρακτηριστικά.

Πρώτα απ όλα κατηγόρησε για ακόμα μία φορά τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ότι με το μέτρο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής “κόβουν 20.000 παιδιά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση” με “στόχο” να γίνουν “πελατεία” για τα ιδιωτικά κολλέγια.

“Το θεωρούμε παράλογο, το θεωρούμε ανήθικο. Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ ότι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης και θα ισχύσει από τις εξετάσεις που θα δώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτόν τον Ιούνη”, είπε για να προσθέσει μάλιστα ότι αυτό θα το πράξει άμεσα.

Δηλαδή ότι θα “νομοθετήσει” αμέσως μόλις γίνει… πρωθυπουργός “έτσι ώστε όταν βγουν τα αποτελέσματα το Σεπτέμβρη να ισχύσει ο αλγόριθμος που ίσχυε πριν νομοθετήσει η κ. Κεραμέως”.

“Πρέπει να το γνωρίζουν οι μαθητές και οι οικογένειες τους” είπε με έκδηλη αγωνία τονίζοντας επίσης πως “εμείς θα αποκαταστήσουμε αυτήν την αδικία. Δε θέλουμε τα νέα παιδιά να γίνονται μέρος της δεξαμενής για την ιδιωτική εκπαίδευση και θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε μία σχολή”. Στη συνέχεια “αύξησε” τις δαπάνες για τη δημόσια παιδεία στο 5%.

Σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική των Επαγγελματικών Λυκείων, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για “σχέδιο απαξίωσης” της τεχνικής εκπαίδευσης από την σημερινή κυβέρνηση, στηλιτεύοντας την απόφασή της να καταργήσει τα “διετή προγράμματα” που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έδιναν τη δυνατότητα σε αποφοίτους ΕΠΑΛ να σπουδάσουν δωρεάν σε ειδικά προγράμματα στα Πανεπιστήμια. Όπως εξήγησε, αυτά τα προγράμματα είχαν σχεδιαστεί σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τους φορείς αγοράς στις εν λόγω περιοχές, προκειμένου να δίνεται και “επαγγελματική διέξοδος” στους φοιτητές. “Ακριβώς επειδή αυτά τα προγράμματα ήταν σε δημόσιο Πανεπιστήμιο και δωρεάν δεν άρεσαν και πολύ στον κ. Μητσοτάκη και την κ. Κεραμέως. Θέλουν η κατάρτιση, η εξειδίκευση, οι δεξιότητες να πηγαίνουν κατευθείαν και αυτά στην ιδιωτική εκπαίδευση”, τόνισε.

Όσον αφορά τις ελλείψεις στα σχολεία, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες, προκειμένου να γίνουν διορισμοί και πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο τέλος της τετραετίας να φτάσει τους αναπληρωτές στο 5%.

Κινούμενος στη λογική… Αντώναρου  δήλωσε πως η κυβέρνηση σκόπιμα απέκλεισε τους εποχικούς υπαλλήλους γιατί ξέρουν ότι θα τους “μαυρίσουν” και ζήτησε από τους νέους που μπορούν να ψηφίσουν, να το κάνουν και γι’ αυτούς που τους “στέρησαν την ψήφο”. Έστειλε, δε μήνυμα σε όλους να προσέλθουν στις κάλπες “ό,τι και να ψηφίζουν” και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της απλής αναλογικής, τονίζοντας ωστόσο πως “μόνο εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ” και “λάβει ισχυρή λαϊκή εντολή” για να σχηματίσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, “θα ηττηθεί η ΝΔ”.

Κλείνοντας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση της ΝΔ “όχι μόνο εξαπάτησε τους νέους” αλλά τους “απαξίωσε” και τους “στοχοποίησε” και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη “δυνατότητα” να τους στηρίξει, γιατί στον “πυρήνα” της προοδευτικής κυβέρνησης είναι η βελτίωση των συνθηκών “εκπαίδευσης, δουλειάς και στέγης”.