Αποτελεί την πιο χυδαία μορφή αντιπολιτευτικού λαϊκισμού διότι αφορά στην υγεία των ανθρώπων, το μεγαλύτερο αγαθό απ όλα. Και η επένδυση που έχει κάνει σε αυτό το είδος ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, από την ηγεσία μέχρι και το τελευταίο τρόλ του διαδικτύου, δείχνει ακριβώς πιο είναι το ηθικό πλεονέκτημα που επικαλείται κάθε φορά.. Διότι γνωρίζουν πως τα θέμα υγείας τους αφορούν άλλους.
Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου
Δεν είναι τυχαίο ότι όταν θέλησε να βάλει στη φυλακή και να διαπομπεύσει πολιτικούς αντιπάλους αυτόν τον χώρο διάλεξε. Και δεν είναι τυχαίο το παιχνίδι που έστησε με την πανδημία. Παιχνίδι που συνεχίζει μέχρι σήμερα με τη συνεχή υπόμνηση των νεκρών τόσο από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον στενότερο συνεργάτη του τον Παύλο Πολάκη. Ουδείς μπορεί να ξεχάσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στην πανδημία.
Το γεγονός πως καλούσαν τους πολίτες να βγούν στους δρόμους και τους νέους να κάνουν πάρτι στις πλατείες είναι νωπό στις μνήμες της πλειοψηφίας των πολιτών. Όπως και η αμφισβήτηση ακόμη και των εμβολίων. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για ανύπαρκτα εμβόλια και αφού αυτά ήρθαν με την Ελλάδα να εμφανίζεται πρωτοπόρος στο “στήσιμο” της επιχείρησης εμβολιασμού και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, έκανε τα πάντα να αμφισβητηθούν τα ίδια τα εμβόλια. Και άφησε ανεξέλεγκτο τον στενό του συνεργάτη να κλείνει το μάτι στους ψεκασμένους αντιεμβολιαστές συντηρώντας τις αμφιβολίες που κάποιοι εκ των πολιτών της χώρας είχαν.
Ελλείψεις φαρμάκων
Η περίπτωση των φαρμάκων και των ελλείψεων που παρατηρούνται αυτή την περίοδο υπερβαίνει όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη που έχει πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Και το χειρότερο στο παιχνίδι μπήκε και ένα στέλεχος το οποίο είχε δείξει να τηρεί κάποιες αποφάσεις από τον ακραίο λαικισμό. Ο λόγος για τον Ανδρέα Ξανθό που κάτι η προεκλογική περίοδος κάτι τα όσα ο ίδιος έπραξε στον τομέα του φαρμάκου μέσα από τις τιμολογήσεις και την αποδοχή των αιτημάτων πολυεθνικών εταιρειών τον οδήγησαν στο να υπερθεματίσει πάνω στον λαικισμό του κόμματός του.
Τα φάρμακα ειδικά για την ελληνική κοινωνία αποτελούν και ένα είδος φετίχ. Είναι άλλωστε η αιτίας που από ένα σημείο και μετά αποφασίστηκε να συνταγογραφούνται πολλά εκ των οποίων ήταν ελεύθερα προς αγορά από τα φαρμακεία όπως για παράδειγμα οι αντιβιώσεις. Και ενώ η έλλειψή τους αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να το βάλει στην αντιπολιτευτική του φαρέτρα με τρόπο αισχρό και χυδαίο. Να το συνδέει για παράδειγμα με τους νεκρούς της πανδημίας για να δείξει δήθεν την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας.
Με το θέμα της έλλειψης φαρμάκων και τους χειρισμούς της Κουμουνδούρου γίνεται πράξη αυτό για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο εκχυδαισμός της πολιτικής ζωής χτυπά ταβάνι. Και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να το μετατρέψει και αυτό σε ταξικό έχοντας τον λαϊκισμό ως προμετωπίδα στην προσπάθειά του να δημιουργήσει συνθήκες οργής και αγανάκτησης κατά της κυβέρνησης μέσα από τις νεαυριανικού τύπου αντιπολιτευτικές τακτικές.
«Δεν είναι ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειας. Είναι ζήτημα νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας περί της δήθεν δυνατότητας της αγοράς να αυτορυθμίζεται χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση» είπε ο Ανδρέας Ξανθός προσθέοντας πως «είναι και ζήτημα επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα και “καθ’ έξιν, διαθέτοντας στο εξωτερικό σκευάσματα σε πολύ υψηλότερες τιμές, τα οποία βεβαίως στερείται η εγχώρια αγορά»
«Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης επαίρεται ότι έκλεισε 2 φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο. Με τις υπόλοιπες φαρμακαποθήκες τι γίνεται; Πότε θα ελεγχθούν; Ποια είναι τα πορίσματα των όποιων ελέγχων έχουν διενεργηθεί; Και το ΙΦΕΤ (η κρατική φαρμακαποθήκη , που οφείλει με εισαγωγές από το εξωτερικό να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας με φάρμακα που είναι σε έλλειψη) τι ακριβώς κάνει μπροστά σε μια τέτοια πρωτοφανή ανεπάρκεια βασικών φαρμάκων; Ή μήπως “δεν προλαβαίνει” επειδή ασχολείται και το ίδιο (το ΙΦΕΤ) με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, όπως έχει καταγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Εισαγγελέα;» συνέχισε για να καταλήξει:
«Είναι προφανές ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας είναι τραγικά ανεπαρκή, θέτοντας σε διακινδύνευση της Δημόσια Υγεία»
Η απάντηση του Θάνου Πλεύρη ήταν άμεση. Πέραν της κίνησής του να καλέσει την ΕΕ να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού προβλήματος που πλήττε στο σύνολό τους τις ευρωπαικές χώρες αποκαθήλωσε και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα μιλώντας για «εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει μικροκομματικά ακόμη και από ένα πρόβλημα που μαστίζει τις μεγαλύτερες χώρες με τα πιο ακριβά φάρμακα όπως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία και το σύνολο των χωρών της ΕΕ καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να καταλάβει την παγκόσμια διάσταση του θέματος» τόνισε ότι ουσιαστικά «θεωρεί το πρόβλημα εθνικό και πρόβλημα αποκλειστικά παράλληλων εξαγωγών τη στιγμή που η έλλειψη στην παρούσα φάση αφορά πρωτίστως φάρμακα και δραστικές που δεν εξάγονται, όπως πχ η παρακεταμόλη».
Και μετά αποκάλυψε τα εξής μιλώντας για θράσος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ διότι:
1. «Το 2015 “ξέχασε” να εκδώσει δελτίο τιμών αποστερώντας από το δημόσιο γύρω στα 100 εκατ. που κερδίζει το κράτος από τις μειώσεις τιμών»
2. «Στη συνέχεια ικανοποίησε πλήρως το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας οι τιμές στα φάρμακα να καθορίζονται όχι από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, αλλά της ευρωζώνης και να υπάρχει κόφτης στην πτώση των τιμών 7%»
3. «ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε τις διατάξεις για διαπραγματεύσεις στα φάρμακα από τις οποίες η χώρα μας για το 2022 έκλεισε συμφωνίες 920 εκατ. ευρώ κερδίζοντας εκπτώσεις 450 εκατ. ευρώ»
4. «Δεν στήριξε το να υπάρχει πλαφόν στο claw back στα φθηνά φάρμακα που κατά βάση είναι φάρμακα της εγχώριας παραγωγής και σήμερα παρουσιάζουν έλλειψη λόγω των ακριβών πρώτων υλών»
5. Δεν στήριξε να υπάρχει διαφορετικός προϋπολογισμός στα ακριβά φάρμακα και σε όλα τα άλλα φάρμακα, μέτρο που πάλι στηρίζει τα φθηνά φάρμακα που δεν επωμίζονται τις επιβαρύνεις των πολύ ακριβών θεραπειών».
Και τέλος «ως προς τις παράλληλες εξαγωγές στα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε δεν πήρε απολύτως κανένα μέτρο και τώρα κατακρίνει τα μέτρα που οδηγούν σε λουκέτο σε όσους παρανομούν»
ΥΓ1. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με τροπολογία άλλαξε τον τρόπο καθορισμού της τιμής των φαρμάκων. Πώς; Ενώ ίσχυε πως η τιμή φαρμάκου ορίζεται από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης και όχι μόνο της ΕΕ καθορίστηκε ότι η τιμή ορίζεται από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών Ευρωζώνης +10% αύξηση ετησίως.
ΥΓ2. Κληθείς τότε ως υπουργός Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής και άρα είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά ότι αν δεν το έκανε αυτό υπήρχαν πολυεθνικές του χώρου των φαρμάκων που τον απειλούσαν πως θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την αγορά…