Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις που γίνονται στη Βενεζουέλα εναντίον της επανεκλογής του Νικολάς Μαδούρο την οποία αμφισβητεί με στοιχεία τόσο η αντιπολίτευση όσο και η διεθνής κοινότητα.

Η PROVEA, ΜΚΟ με έδρα το Καράκας, έκανε λόγο για 24 νεκρούς από την Κυριακή 28 Ιουλίου ως τη Δευτέρα 5 Αυγούστου σε επεισόδια που συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές. Το τμήμα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) που είναι αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο δημοσιοποίησε τον ίδιο απολογισμό.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο Μαδούρο ξεκίνησε διώξεις σε βάρος της αντιπολίτευσης, με την ανακοίνωση της εισαγγελίας της Βενεζουέλας ότι αρχίζει ποινικής έρευνα εναντίον της ηγεσίας της.

Αφορμή για την έρευνα ήταν η ανακοίνωση της επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο και του υποψήφιου προέδρου Εδμο΄θνδο Γκονσάλες Ουρούτια με την οποία απηύθυναν έκκληση στους στρατιωτικούς και στους αστυνομικούς «να ταχθούν στο πλευρό του λαού», των οικογενειών τους των ίδιων». Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης παρείχαν εγγυήσεις «σε αυτούς που θα εκπληρώσουν το συνταγματικό τους καθήκον» και επανέλαβαν ότι έχουν αδιάψευστες αποδείξεις για τη νίκη του Γκονσάλες Ουρούτια.

Η εισαγγελία αντέδρασε στην ανοικτή επιστολή ανακοινώνοντας πως άρχισε να διενεργεί ποινική έρευνα σε βάρος των δυο ηγετών για «σφετερισμό αξιωμάτων, διασπορά ψευδών πληροφοριών, διέγερση σε ανυπακοή στους νόμους, υποκίνηση εξέγερσης, σύσταση και συμμορία». «Ανακοίνωσαν ψευδή νικητή στις προεδρικές εκλογές καλώντας ανοικτά τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς σε απείθεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.