Οι πολίτες της Βενεζουέλας ψηφίζουν σήμερα υπό το βάρος της πολιτικής πόλωσης και της διεθνούς ανησυχίας, σε εκλογές που διεξάγονται με φόντο την αποχή της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης και την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με τη Γουιάνα.
Με περισσότερους από 400.000 ένστολους στους δρόμους για την επιτήρηση της εκλογικής διαδικασίας, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο επιδιώκει να εδραιώσει την κυριαρχία της στην πολιτική σκηνή, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία και αυταρχισμό. Η διαδικασία εξελίσσεται από τις 06:00 έως τις 18:00 τοπική ώρα (13:00 - 01:00 ώρα Ελλάδας), με τα αποτελέσματα να αναμένονται αργά το βράδυ.
Η πρόσφατη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα, στενού συνεργάτη της Μαρία Κορίνα Ματσάδο, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός χώρας. Ο Γκουανίπα κατηγορείται για συμμετοχή σε «τρομοκρατικό δίκτυο» με στόχο τη διατάραξη των εκλογών. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη σύλληψη, χαρακτηρίζοντάς την αυθαίρετη και πολιτικά υποκινούμενη.
Το Καράκας, επικαλούμενο «απειλές από μισθοφόρους», ανέστειλε τις πτήσεις από την Κολομβία, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία. Παράλληλα, επιχειρείται η εκλογή αντιπροσώπων και κυβερνήτη για το αμφισβητούμενο Εσεκίμπο – περιοχή πλούσια σε υδρογονάνθρακες την οποία η Βενεζουέλα διεκδικεί από τη Γουιάνα.
Ο τσαβισμός, με ήδη σαρωτική κοινοβουλευτική παρουσία (253 από τις 277 έδρες), ελέγχει την πλειοψηφία των πολιτειών της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η σημερινή ψηφοφορία θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του Μαδούρο, με μόλις δύο πολιτείες –τη Σούλια και τη Νουέβα Σπάρτα– να φαίνεται πως διατηρούν πιθανότητες αλλαγής χρώματος.
Παρά την πληθώρα υποψηφίων και κομμάτων –«54 κόμματα και 6.500 υποψήφιοι» όπως διαφημίζει η κυβέρνηση– το πολιτικό ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό. Η αντιπολίτευση είναι διχασμένη, με ηγετικές μορφές όπως η Μαρία Κορίνα Ματσάδο να καλούν σε πλήρη αποχή, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές ως «προμελετημένη απάτη», ενώ άλλοι, όπως ο Ενρίκε Καπρίλες και ο Χουάν Ρεκεσένς, επιμένουν ότι η συμμετοχή στις κάλπες είναι η μόνη διέξοδος προς τη δημοκρατική αλλαγή.
Το πολιτικό κλίμα είναι βαρύ από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2024, τις οποίες η αντιπολίτευση καταγγέλλει για εκτεταμένη νοθεία, ενώ η χώρα ακόμη μετρά τις πληγές από τις μεταεκλογικές αναταραχές που μετρούν 28 νεκρούς και 2.400 συλλήψεις.