Την έναρξη ποινικής έρευνας σε βάρος της αντιπολίτευσης διέταξε η εισαγγελία της Βενεζουέλας κατ' εντολή του Νικολάς Μαδούρο, καθώς τόσο στο εσωτερικό όσο και, σε πολιτικό επίπεδο, στο εξωτερικό αυξάνονται οι αντιδράσεις για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.
Αφορμή για την έρευνα ήταν η ανακοίνωση της επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο και του υποψήφιου προέδρου Εδμο΄θνδο Γκονσάλες Ουρούτια με την οποία απηύθυναν έκκληση στους στρατιωτικούς και στους αστυνομικούς «να ταχθούν στο πλευρό του λαού», των οικογενειών τους των ίδιων». Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης παρείχαν εγγυήσεις «σε αυτούς που θα εκπληρώσουν το συνταγματικό τους καθήκον» και επανέλαβαν ότι έχουν αδιάψευστες αποδείξεις για τη νίκη του Γκονσάλες Ουρούτια.
Η εισαγγελία αντέδρασε στην ανοικτή επιστολή ανακοινώνοντας πως άρχισε να διενεργεί ποινική έρευνα σε βάρος των δυο ηγετών για «σφετερισμό αξιωμάτων, διασπορά ψευδών πληροφοριών, διέγερση σε ανυπακοή στους νόμους, υποκίνηση εξέγερσης, σύσταση και συμμορία». «Ανακοίνωσαν ψευδή νικητή στις προεδρικές εκλογές καλώντας ανοικτά τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς σε απείθεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.
Στις ταραχές που ακολούθησαν την ανακήρυξη της νίκης του προέδρου Μαδούρο σκοτώθηκαν 11 πολίτες, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την πλευρά του, ο Μαδούρο ανακοίνωσε τον θάνατο δυο μελών της εθνικής φρουράς και τη σύλληψη 2.000 και πλέον προσώπων, διαμηνύοντας πως θα συνεχιστεί η καταστολή αυτής που χαρακτηρίζει απόπειρα «ιμπεριαλιστικού πραξικοπήματος».
Τη μεθεπομένη των εκλογών, ο υπουργός Άμυνας, ο στρατηγός Βλαντίμιρ Παδρίνο, επαναβεβαίωσε εξ ονόματος των ενόπλων δυνάμεων «την πλέον απόλυτη πίστη» και «άνευ όρων υποστήριξη» στον πρόεδρο Μαδούρο, που «επανεξελέγη» νομίμως, χάρη στη «λαϊκή εξουσία», υποσχόμενος «σθεναρή» δράση για την «προάσπιση της εσωτερικής τάξης» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Το CNE ανακοίνωσε από την πλευρά του χθες το βράδυ πως παρέδωσε στο ανώτατο δικαστήριο (TSJ) τα πλήρη αποτελέσματα, που πιστοποιούν κατ’ αυτό την επανεκλογή του Μαδούρο. Ο πρόεδρος προσέφυγε στον θεσμό για να επικυρωθεί η επικράτησή του. Ακριβώς αυτά τα αποτελέσματα, την καταμέτρηση εκλογικό τμήμα προς εκλογικό τμήμα, ζητούσε να δημοσιοποιηθούν η αντιπολίτευση και μέρος της διεθνούς κοινότητας. Λέγοντας πως υπέστησαν πειρατεία συστήματα πληροφορικής του, το CNE δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει πλήρη στοιχεία. Η αντιπολίτευση διατείνεται πως επρόκειτο για ελιγμό, ώστε να μην αποκαλυφθούν τα αληθινά αποτελέσματα.
Το CNE επικύρωσε την επικράτηση του Μαδούρο με το 52% των ψήφων την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, που δημοσιοποίησε στοιχεία δικής της καταμέτρησης νικητής ήταν ο Γκονσάλες Ουρούτια με το 67% των ψήφων. Η αντιπολίτευση θεωρεί το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς και το CNE, όργανα της κυβέρνησης Μαδούρο σε διατεταγμένη υπηρεσία, άποψη που ενστερνίζονται παρατηρητές και ξένες κυβερνήσεις.
Κινώντας τη διαδικασία αυτή, ο Μαδούρο «παραδέχεται έμμεσα πως κανένας δεν πιστεύει την ανακήρυξη της νίκης του από το CNE σε βαθμό που ζήτησε από άλλη εξουσία να επέμβει για να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα», τόνισε ο Πέρκινς Ρότσα, δικηγόρος της αντιπολίτευσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο βραζιλιάνος ομόλογός του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δήλωσαν χθες πως τάσσονται υπέρ του «πόθου του λαού» οι εκλογές να είναι «διαφανείς». Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον επανέλαβε πως παροτρύνει τα δυο μέρη «να αρχίσουν συνομιλίες ενόψει ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας», με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, ενώ κάλεσε να υπάρξει διαφάνεια και να δοθούν στη δημοσιότητα λεπτομερή αποτελέσματα. Η διπλωματία των ΗΠΑ έχει ενστερνιστεί από τις πρώτες μέρες τη θέση της αντιπολίτευσης πως ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε καθαρά τις εκλογές.
Αντιδρώντας, το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας επισήμανε πως με τις δηλώσεις αυτές, «γίνεται καθαρό πως οι ΗΠΑ έχουν τεθεί επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος κι αψηφούν τη δημοκρατική βούληση του λαού της Βενεζουέλας».