Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Αλέξης Χαρίτσης ανταγωνίζονται για τα μάτια των αγροτών, ανεβαίνοντας σήμερα στην έκθεση της Agrotica. Τις προηγούμενες ημέρες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά ξεκίνησαν μια πλειοδοσία υποσχέσεων προς τους αγρότες, θυμίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα που ανέβαινε στα τρακτέρ και έταζε τα πάντα στους πάντες.

Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που ανέβηκε στην Agrotica σήμερα ήταν ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς συναντήθηκε με εκπροσώπους των αγροτών και ζήτησε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους, ζητώντας ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα χθες κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό, σχετικά με τους αγρότες στην Θεσσαλία. 

Φυσικά στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος περιόδευσε στα περίπτερα της Agrotica. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα συναντηθεί και με εκπροσώπους από τα μπλόκα των αγροτών, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι αυτός έχει... καθαρά χέρια και μπορεί να στηρίξει τους αγρότες, θυμίζοντας την φράση του Νίκου Μιχαλολιάκου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σήμερα μια ανάρτηση αποκαλώντας... λαϊκιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ ο ίδιος αυτές τις ημέρες προχώρησε σε ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού με μπαράζ υποσχέσεων: Υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των αγροτών, προτείνοντας 8 μέτρα, τα οποία ο ίδιος κοστολόγησε σε 360 εκατομμύρια. Μόλις χθες ζητούσε βασικό μισθό 900 ευρώ εδώ και τώρα. Παράλληλα πριν λίγες ημέρες ο Παύλος Πολάκης ζητούσε διπλασιασμό των μισθών των υγειονομικών, μέτρο που κοστίζει.. 2,5 δις. Μάλιστα το τελευταίο προκάλεσε την αντίδραση του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος επιτέθηκε στον Πολάκη, αναφέροντας ότι το κόμμα δεν μπορεί να κάνει τα ίδια λάθη του παρελθόντος με ανέξοδες υποσχέσεις. 

Απο την Agrotica δεν θα μπορούσε να λείπει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες βρέθηκε σε μπλόκο των αγροτών στην Ημαθία, συναντήθηκε με πράσινους συνδικαλιστές και ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των αγροτών. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε αλλαγές στον ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει τους αγρότες με αυξημένα ποσά στα πλαίσια των νέων συνθηκών που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Το άγχος της αντιπολίτευσης

Η παρουσία Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και Χαρίτση στην Agrotica και το μπαράζ υποσχέσεων αποτελεί ένα άτυπο ντιμπέιτ της αντιπολίτευσης με ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Ο ανταγωνισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση και η αγωνία της Νέας Αριστεράς να εκλέξει ευρωβουλευτή τους οδηγεί ξανά σε λογικές λεφτόδεντρων. Άλλωστε οι αγρότες είναι μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που σίγουρα θέλουν με το μέρος τους. Ωστόσο ίσως πρέπει να πάρουν μαθήματα από τον Αλέξη Τσίπρα. Διότι οι ανέξοδες υποσχέσεις πάνω στα τρακτέρ όχι μόνο δεν του βγήκαν σε καλό αλλά τελικά του γύρισαν μπούμερανγκ. Οι εποχές έχουν αλλάξει αλλά η αντιπολίτευση αδυνατεί ή δεν θέλει να το καταλάβει.