Μία 15μελής επιτροπή αγροτών που κινητοποιούνται αυτές τις μέρες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ορίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η οποία πρόκειται να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως έχει προγραμματιστεί. 

Η συγκρότηση της επιτροπής αποφασίστηκε κατόπιν σύσκεψης των αγροτών που πραγματοποιήθηκε στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης και διήρκεσε τέσσερις ώρες. Η 15μελής επιτροπής θα αποτελείται από 6 αγρότες που θα εκπροσωπούν τους συναδέλφους τους από Έβρο και Μακεδονία, 6 από Θεσσαλία μέχρι και Βόλο, 2 από Στερεά Ελλάδα και 1 ένας από Πελοπόννησο. 

«Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα»

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει την Τρίτη στις 12:00, καθώς τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός επιστρέφει από το Βελιγράδι.

Πάντως, ο ορισμός του ραντεβού των αγροτών με τον πρωθυπουργό θεωρείται ότι ανοίγει παράθυρο εκτόνωσης των κινητοποιήσεων. «Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να μιλήσει με ειλικρίνεια και καλή διάθεση με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα», σημειώνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και εκφράζει την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι επαφές κυβερνητικών στελεχών με όσους βρίσκονται στα μπλόκα και εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση των τελευταίων ημερών.

Τα αιτήματα των αγροτών 

Οι αγρότες έχουν στείλει στον πρωθυπουργό την επιστολή τους με τα αιτήματά τους, μέσω της οποίας ζητούν:

Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

- Να μην εφαρμοστεί η Νέα ΚΑΠ και να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στην επιστολή υπάρχει ειδικό παράρτημα αιτημάτων και για τη Θεσσαλία.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι σε σχέση με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί εξετάζονται τρόποι να εκταμιευθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα τα χρήματα αυτά. «Θα ακούσουμε αυτά τα οποία θέλουνε, το λέμε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, όμως μπορούμε να συζητήσουμε για κάποιες διευκολύνσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο One περιγράφοντας το οικονομικό σκέλος της συζήτησης που θα γίνει.