Στη στήριξη της μικρομεσαίας αγροτικής επιχειρηματικότητας στοχεύουν τα δύο νέα προγράμματα που θα ενεργοποιηθούν από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν στις βάσεις που έχουν τεθεί για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο εξάντλησε τον αρχικό προϋπολογισμό του, επανενεργοποιείται μέσα στον μήνα, με μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού διαθέσιμων δανείων κατά 71 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το ταμείο αυτό έχει ήδη στηρίξει τον κλάδο της κτηνοτροφίας, με την παροχή μικροδανείων ύψους έως 25.000 ευρώ, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη, συνδυασμένο με επιχορήγηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για τον κλάδο αυτό, έχουν συμβασιοποιηθεί και εκταμιευτεί 397 δάνεια συνολικού ύψους 9.282.262 ευρώ, με την πρόσθετη δαπάνη για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και επιδοτούμενους τόκους να ανέρχεται σε 750 χιλ. ευρώ. 

Εντός του Μαρτίου θα υπάρχουν στην αγορά τα νέα ταμεία του προγράμματος «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ» (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ), στα οποία ο μεταποιητικός κλάδος αγροτικών προϊόντων είναι υπό προϋποθέσεις επιλέξιμος βάσει των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ, επισημαίνει ο κ. Παπαθανάσης. 

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση αναφοράς που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, μετά από ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, σχετικά με την άμεση ανάγκη στήριξης της κτηνοτροφικής παραγωγής.