Προφυλακιστέα κρίθηκε, μετά την απολογία της στον ανακριτή, η 58χρονη γυναίκα που φέρεται ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης η οποία εξαπατούσε επιτροπές των ΚΕΠΑ στο Αγρίνιο προκειμένου να εξασφαλίζει παράνομες πιστοποιήσεις αναπηρίας και να εισπράττει αναπηρικά επιδόματα.

Σύμφωνα με το tempo24.news, έξι από τους κατηγορούμενους αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, ενώ και οι επτά φέρονται να αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος των συλληφθέντων και δόθηκε προθεσμία για απολογία, προκειμένου οι συνήγοροί τους να μελετήσουν τη εκτενή δικογραφία που συνέταξε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Η οργάνωση, σύμφωνα με τις έρευνες, αποτελούνταν από υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Αγρινίου, διεκπεραιωτές και έναν ιατρό, που εξασφάλιζαν θετικές αποφάσεις από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ με αντάλλαγμα χρήματα.

Η 58χρονη ιδιώτης από το Αγρίνιο εμφανίζεται ως επικεφαλής του κυκλώματος, αναλαμβάνοντας τον ρόλο της διεκπεραιώτριας: εντόπιζε «πελάτες» και τους καθοδηγούσε βήμα-βήμα ώστε να παραστήσουν σοβαρές αναπηρίες ενώπιον των επιτροπών.

Η δράση της ομάδας ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2024. Η αρχηγός, όπως προέκυψε, μετέτρεπε υγιή άτομα σε εικόνες απόλυτης ανημπόριας, χρησιμοποιώντας ηρεμιστικά χάπια, καθετήρες, επιθέματα, Betadine, και ειδικά βοηθήματα (καρότσια, πάνες ακράτειας, στρώματα για κατακλίσεις), ώστε να δημιουργείται η εικόνα κατάκοιτου και αβοήθητου ασθενή.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει πως η βασική δράση της ομάδας ήταν η παρουσίαση πλαστής κλινικής εικόνας σε εξεταζόμενους, με σκοπό την έκδοση θετικών αποφάσεων για τη χορήγηση αναπηρικών επιδομάτων. Τα μέλη του κυκλώματος γνώριζαν τη διαδικασία και τη νομοθεσία που διέπει τις επιτροπές και καθοδηγούσαν τόσο τους ασθενείς όσο και τους συγγενείς τους σε όσα έπρεπε να πουν και να παρουσιάσουν.

Μάλιστα, η παραπλάνηση περιλάμβανε ακόμα και κατευθυνόμενη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων ή χρήση ιατρικών υλικών για την αλλοίωση της σωματικής εικόνας των «ασθενών», επιδιώκοντας έτσι τη μαξιμαλιστική ωφέλεια από τις επιτροπές.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνει βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα: υπεξαίρεση, απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση για πιθανή εμπλοκή και άλλων προσώπων.