Μείζον θέμα έχει προκύψει με την αναφορά περί «υπό συγχώνευση αριστερούς» από τη Θεοδώρα Τζάκρη αφού στο χρηματιστήριο της… πολιτικής αγωνιούν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε να επιτευχθεί η… συγχώνευση. Τα ερωτήματα που ήδη τίθενται είναι αν θα υπάρξει «συγχώνευση» με σύσταση νέας εταιρείας, ή συγχώνευση με απορρόφηση από τη μεγαλύτερη εταιρεία.

Διότι αν πρόκειται να γίνει συγχώνευση με σύσταση θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, κόμμα στην περίπτωσή μας, και να εκδοθούν μερίδια ίσης αξίας με τα ποσοστά των κομμάτων που θα συστήσουν τον νέο μηχανισμό. Επίσης, πρέπει να διαλυθούν οι εταιρείες, δηλαδή τα κόμματα.

Στην περίπτωση της απορρόφησης τα θέματα είναι διαφορετικά. Η μια πλευρά μεταβιβάζει όλα τα στοιχεία παθητικού και ενεργητικού στην άλλη εταιρεία. Εδώ τα δεδομένα είναι διαφορετικά: εξυπηρετεί τη μια πλευρά και ενδεχομένως θέτει από την αρχή το ποιος θα ηγηθεί.

Αυτά πρέπει να αποσαφηνιστούν. Είτε πρόκειται για εταιρείες είτε για κόμματα, η ουσία είναι το πώς θα γίνει η συγχώνευση. Οι υπό… συγχώνευση αριστεροί πρέπει να γνωρίζουν και τη συμφωνία που θα γίνει. Και οι εργαζόμενοι να ξέρουν αν θα συνεχίσουν να εργάζονται – διότι τελευταία κάτι προβληματάκια με τις… συμβάσεις δημιουργήθηκαν…

Όπως και να έχει πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να έχει επηρεάσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν με όρους επιχειρηματικούς. Αν έχουν επηρεαστεί και στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ένα ερώτημα. Κυρίως όμως πόσοι έχουν επηρεαστεί από αυτήν την πλευρά. Διότι τα πράγματα στο Κίνημα είναι λίγο πιο… περίπλοκα.