Η 28χρονη Κυριακή Γρίβα ήταν ένας άνθρωπος με προσωπική ιστορία πολύ οικεία σε όλους μας. Θα μπορούσε να ήταν φίλη μας ή γνωστή μας, παλιά μας συμφοιτήτρια ή συνάδελφος που είχαμε χαθεί, γειτόνισσα ή υπάλληλος στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς μας, η δασκάλα ή η καθηγήτρια μαθηματικών του παιδιού μας. Μπορούσε να ήταν η αδερφή μας ή η κόρη μας. Ταυτόχρονα, η Κυριακή Γρίβα ήταν μια κοπέλα που είχε σχέση με έναν άνθρωπο που δεν ήταν όπως θα έπρεπε να είναι. Προβλήματα, κακοποιητικές συμπεριφορές, χωρισμοί, φωνές, τσακωμοί. Με λίγα λόγια, η Κυριακή ήταν μία συνηθισμένη κοπέλα, με συνηθισμένα προβλήματα.

Μόνο που η Κυριακή σταμάτησε να ζει. Και σταμάτησε να ζει με φρικτό τρόπο, σε ένα πεζοδρόμιο, δίπλα σε ένα αστυνομικό τμήμα με φρουρά, μετά από δολοφονικές μαχαιριές που δέχθηκε από τον άνθρωπο με τον οποίο υπήρξε ζευγάρι και όλα αυτά ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε πάει στην Αστυνομία και είχε ζητήσει προστασία. Ο θάνατός της ήταν ακόμα ένας θάνατος που μας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την Ελληνική Αστυνομία, γεγονός που παραδέχεται ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις, ο 39χρονος θύτης συνεχίζει να νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρική κλινική. Ταυτόχρονα η κοινωνία, όπως λέει και το κλισέ, παραμένει σοκαρισμένη και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα γεγονότα προκειμένου να κατανοήσει κάτι τόσο φρικτό, με θύμα μια κοπέλα της «διπλανής πόρτας».

Σοκαριστικές στιγμές

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Η 28χρονη είχε πάει στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων για να ζητήσει βοήθεια. Ο 39χρονος, με ιστορικό κακοποιητικής συμπεριφοράς, την παρακολουθούσε. Ειπώθηκε ότι η γυναίκα έμεινε λιγότερα από δέκα λεπτά μέσα στο τμήμα, όπου ανέφερε όλα όσα βίωνε και ζήτησε να τη μεταφέρουν με περιπολικό, καθώς σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας οι κανονισμοί το προβλέπουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Απεναντίας, οι αστυνομικοί που είχαν βάρδια τη συμβούλευσαν να τηλεφωνήσει μόνη της γιατί έτσι θα βρισκόταν περιπολικό πιο εύκολα. Ετσι, λίγο αργότερα, και ενώ βρισκόταν έξω από το ΑΤ, κάλεσε η ίδια την Αμεση Δράση ώστε να βρεθεί το περιπολικό. Τότε, ο δράστης, ο οποίος την είχε ακολουθήσει μέχρι εκεί, της επιτέθηκε με μαχαίρι, χωρίς να τον εμποδίσει κανένας.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος, ζήτησε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες αστυνομικών για παράβαση καθήκοντος, ενώ θα διενεργηθεί και Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Οι αστυνομικοί που φρουρούσαν το τμήμα φέρονται να έχουν ευθύνες, ενώ η αστυνομικός που υποδέχθηκε την άτυχη κοπέλα είπε ότι η ίδια δεν θέλησε να υποβάλει μήνυση. Αυτό δεν λέει και πολλά, καθώς η φύση της καταγγελίας που έκανε η 28χρονη ήταν πολύ επικίνδυνη και απαιτούσε διαφορετικό χειρισμό. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ακριβώς λόγω της φύσης της καταγγελίας, το πρωτόκολλο χειρισμού προβλέπει ότι η γυναίκα έπρεπε να μη φύγει από το τμήμα χωρίς να έρθει περιπολικό. Ολα τα παραπάνω καλείται να διερευνήσει η ΕΔΕ.