Αποκάλυψη που δεν αρέσει έκανε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, Γιάννης Σμαραγδής σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ετοίμαζε εδώ και καιρό να γυρίσει ταινία με θέμα τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Κάποιες σκηνές θα γυρίζονταν στη Ρωσία λόγω της πολυετούς δράσης του διακεκριμένου διπλωμάτη στη συγκεκριμένη χώρα.

Όμως ο πόλεμος με την Ουκρανία και οι πολύ κακές σχέσεις με τους Ρώσους απαγορεύουν κάτι τέτοιο.

Όπως δήλωσε «Μεσολάβησε ένας πόλεμος, μία πανδημία και οι πολύ κακές σχέσεις με τη Ρωσία, όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης ευρύτερα. Αυτό σημαίνει πως έτσι όπως είναι τα πράγματα είναι απαγορευτικό για κάποιον να επιμείνει να κάνει γυρίσματα στη Ρωσία. Βεβαίως και θα ήθελα να κάνω γυρίσματα στη Ρωσία, αλλά από τη στιγμή που η χώρα μου τοποθετείται με αυτόν τον κάθετο τρόπο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τη Ρωσία για τα ζητήματα του Πολιτισμού, εγώ είμαι Έλληνας και θα πρέπει να ακολουθήσω τις επιταγές της χώρας μου, που απ’ ό,τι καταλαβαίνω είναι και ευρωπαϊκές. Δεν μπορείς να συνεργαστείς με μία χώρα που έχει κάνει εισβολή σε μία ευρωπαϊκή χώρα».

Ερωτηθείς πώς θα καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής που αντιστοιχούσαν στη Ρωσία, η οποία ήταν συμπαραγωγός με την Ελλάδα και την Ελβετία, απάντησε πως «ευτυχώς προέκυψε μία συνεργασία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που τους άρεσε το σενάριο και θα είναι συμπαραγωγοί και θα καλύψουν μέρος τους, ενώ τα υπόλοιπα πιστεύω πως θα καλύψουν ελληνικές πηγές».

Ο κ. Σμαραγδής διευκρίνισε πως με τους Ρώσους είχε υπάρξει υπογραφή συνεργασίας, αλλά όχι οριστικά συμβόλαια. «Τώρα μας ζητάνε να τους δώσουμε ένα πιστοποιητικό ότι είναι ευρωπαϊκή συμπαραγωγή. Συνεπώς ποια υπηρεσία της Ελλάδας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπέγραφε, δηλαδή θα συμφωνούσε τώρα να γίνει μια συνεργασία με τη Ρωσία;», διερωτήθηκε.

Όσον αφορά τα θέματα που αφορούν στα γυρίσματα της Ρωσίας, επισήμανε πως θα μετακινηθούν σε άλλη χώρα που έχει παρόμοια παλάτια.