Τη δέσμευση ότι οι νοσηλευτές θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά, ένα πάγιο αίτημα του νοσηλευτικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων, έδωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει τροπολογία για την υπαγωγή όλων των υγειονομικών –μεταξύ των οποίων και των γιατρών–, αλλά ο υπουργός επικαλέστηκε το δημοσιονομικό κόστος και διευκρίνισε ότι η ρύθμιση θα προχωρήσει μόνο για τους νοσηλευτές, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης.

Με την επισήμανση «ευχαριστώ και την κ. Διαμαντοπούλου που σας βάζει στον σωστό δρόμο», ο υπουργός Υγείας απευθύνθηκε από το βήμα της Βουλής στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την αρχική τροπολογία του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για «λαϊκιστική» και «επικίνδυνη» τροπολογία για το ΕΣΥ.

«Κύριε Ανδρουλάκη, η αρχική τροπολογία θα τίναζε στον αέρα το ΕΣΥ. Την επόμενη ημέρα βγήκε και η κ. Διαμαντοπούλου και σας είπε ότι δεν μπορούν να μπουν όλοι στα βαρέα, αλλά μερικοί. Ερχεστε λοιπόν σήμερα υιοθετώντας την πρόταση τη δική μου και της κ. Διαμαντοπούλου. Μπράβο σας. Μετά από 22 φορές που καταθέτατε λάθος τροπολογία, ήρθατε σήμερα να κάνετε το σωστό, μόνο που το έχω ανακοινώσει και έχω δεσμευτεί ότι θα το κάνω», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε στα λεγόμενά του πως ένα μέρος των νοσηλευτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά, κάτι που δεν ισχύει για τους νοσηλευτές που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία. Το ΠΑΣΟΚ, από το 2020, έχει καταθέσει 22 φορές σχετική τροπολογία, όπως ρητά αναφέρει το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη, την οποία έχει ορίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος είχε καταθέσει από το 2007 παρόμοιο αίτημα, σημειώνοντας πως αυτό επιτάσσει η φύση της εργασίας των νοσηλευτών και αυτό υπαγορεύει η κοινή λογική. Στις παρεμβάσεις του το συνδικαλιστικό όργανο των νοσηλευτών κατέδειξε ότι «ενώ οι νοσηλευτές του ιδιωτικού τομέα έχουν ήδη ενταχθεί στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, οι νοσηλευτές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον δημόσιο τομέα αδικαιολογήτως ευρίσκονται εκτός των εν λόγω καταλόγων. Αμεσο αποτέλεσμα της εφαρμογής του γράμματος του νόμου ήταν η καθιέρωση μιας διάκρισης μεταξύ εργαζομένων, που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα και παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες».