Αδέλφια θύματος του Κουφοντίνα: Ο Χρήστος δεν μπορεί να κάνει απεργία πείνας

by Manifesto

Τα μηνύματα από δυο αδέρφια του δολοφονηθέντος Χ. Μάτη—Ο αδερφός μου μπορεί να σηκωθεί να κάνει απεργία πείνας από εκεί που βρίσκεται; Δεν θέλουμε εμείς να πεθάνει από την ασιτία και την δίψα. Μπήκε να κλέψει και σκότωσε τον αδερφό μου. Υπάρχουν και δολοφόνοι που έχουν ζητήσει συγγνώμη.

Η 70χρονη Ανθούσα και ο 80χρονος Βαγγέλης , δύο από τα αδέρφια του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη που δολοφονήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1984 από την 17Ν , μίλησαν στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων. ”

Θυμήθηκαν τις πρώτες στιγμές όταν έμαθαν την τραγική είδηση, αναφέρθηκαν στην σύντομη ζωή του αδερφού τους, και κατέθεσαν τις δικές τους σκέψεις και απόψεις ..

Με δυο λυγμούς έκλεισε την συνέντευξή της η αδερφή του Ανθούσα η οποία ,ανάμεσα στα άλλα ,είπε:

“Ο αδερφός μου μπορεί να σηκωθεί να κάνει απεργία πείνας από εκεί που βρίσκεται; Όχι…Όχι. Να καθίσει (σ.σ: ο Δ.Κουφοντίνας) εκεί που είναι και να μην εκβιάζει ολόκληρο κράτος…Εγώ πιστεύω (σ.σ: για την επιστολή άλλων συγγενών θυμάτων), ότι είναι σωστό αυτό. Να σταματήσει την απεργία πείνας , να σιτιστεί και να ζήσει όσο ζήσει….Δεν θέλουμε εμείς να πεθάνει από την ασιτία και την δίψα. Εμάς οι συγγενείς δεν γυρίζουν πίσω…Η μάνα μου πήγε να αγοράσει γλυκά γιατί γιόρταζε την άλλη μέρα το παλικάρι…Εγώ το έμαθα το μεσημέρι…Τρελάθηκα.. Ξέρετε τι είναι την παραμονή των Χριστουγέννων να είναι να πάρεις άδεια , να πας στο χωριό ,και από την άλλη να μπαίνουν οι ληστές , γιατί ληστές ήταν αυτοί , δεν ήταν ούτε πολιτικοί για πολιτικούς λόγους , ληστές ήταν μπήκαν μέσα να ληστέψουν την Τράπεζα να έχουν να τρώνε γιατί δεν δούλευαν , κοίταζαν να σκοτώνουν τους συνανθρώπους μας, απλούς πολίτες, και τώρα θέλουν να είναι πολιτικοί κρατούμενοι; Τι ήταν ο αδερφός μου ; Ο αδερφός μου κοίταγε να βγάλει το μεροκάματο να ζήσει…Φτωχοί ήμασταν.. Φύγαμε όλοι από το χωριό μας να πάμε παραπέρα , να βγάλουμε ένα μεροκάματο. Και μπήκε ο Κουφοντίνας που τον κάνανε και ήρωα τώρα αυτοί που τον ακολουθούν .Να τον κάνουν και ήρωα με τόσες δολοφονίες; Τι να πω , τι να πρωτοπώ; Που του δίνουν άδεια και έβλεπα εδώ στον Βαρνάβα , λίγο παραπάνω από την Άνοιξη , και να πηγαίνει στις ταβέρνες με την κυρία Κούρτοβικ από πίσω και να τον χαιρετάνε ;Τον κύριο Κουφοντίνα;.. Εμένα ο αδερφός μου έρχεται πίσω;…Να σταματήσει την απεργία πείνας και να ζήσει μέσα στη φυλακή όπως οι άλλοι κρατούμενοι. Και αν έρθει η ώρα του να φύγει από την ζωή, ας φύγει με άλλους τρόπους. Όχι με την απεργία πείνας .Τι θέλει να εκβιάζει ένα ολόκληρο κράτος .Και να υποτιμάει τα θύματα; Εμένα ο αδερφός μου δεν έρχεται πίσω, 28 χρόνων παλικάρι…”

Ο αδερφός του Βαγγέλης, ανέφερε τα εξής: “Είχε τελειώσει Τουριστικών Επαγγελμάτων και δεν έβρισκε εργασία ανάλογη με αυτή που ήθελε και πήγε στην Αστυνομία.Και χαρήκαμε που μπήκε στην Αστυνομία να πάρει έναν δρόμο κανονικό….Κάθε Χριστούγεννα θυμόμαστε την δολοφονία …Υποφέρουμε… Τι να του πω…Μπήκε στην Τράπεζα και δολοφόνησε. Μπήκε να κλέψει και σκότωσε τον αδερφό μου….Υπάρχει Πολιτεία που αποφασίζει…Και τώρα βγαίνει και μας προκαλεί επιπλέον .Κάθε φορά κάτι δημιουργεί. Υπάρχουν και δολοφόνοι που έχουν ζητήσει συγγνώμη…”

Το χρονικό της δολοφονίας
Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 1984. Ο 28χρονος αστυφύλακας Χρήστος Μάτης φύλαγε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα .

Στις 8:10 μπαίνει μέσα ο αρχιεκτελεστής της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας και κρατώντας ένα κουτί γλυκά στα χέρια, του λέει: “Χρόνια πολλά Χρήστο”.

Δευτερόλεπτα μετά βγάζει το περίστροφο του, κοιτάζει στα μάτια τον 28χρονο και του τινάζει τα μυαλά στον αέρα.

Στην ομολογία του ο Χριστόδουλος Ξηρός, παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στη στη ληστεία και σύμφωνα με την κατάθεσή του, συμμετείχαν ο Πάτροκλος Τσελέντης, ο Παύλος Σερίφης, ο Γιάννης Σκανδάλης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Τούρκος Οζτούρκ Γιαβούζ.

«Στη ληστεία αυτή εκτός από μένα συμμετείχαν ο «Αλέκος», ο «Λουκάς», ο «Νικήτας», ο «Αποστόλης» και ο «Κόμης», αν θυμάμαι καλά. Ο «Αποστόλης» , που αναφέρω, ήταν τούρκος υπήκοος, οικονομικός πρόσφυγας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία ταυτότητός του ήταν Ozturk Yavuz, τορναδόρος στο επάγγελμα, ο οποίος πέθανε προ ετών από έμφραγμα. Ο «Λουκάς» ντυμένος με στολή αστυνομικού εισήλθε πρώτος στην τράπεζα και κατευθύνθηκε προς το μέρος του ένοπλου αστυνομικού φρουρού. Εγώ με τον «ταινία» μπήκαμε ταυτόχρονα στον χώρο των ταμείων και οι άλλοι δύο, ο «Νικήτας» και ο «Κόμης», κινήθηκαν προς το μέρος των πελατών της τράπεζας, ενώ ο «Αποστόλης» παρέμεινε εκτός της τράπεζας και μαρσάριζε τη μηχανή. Ο «Λουκάς» (Δημήτρης Κουφοντίνας) πυροβόλησε τον αστυνομικό και αφού πήραμε τα χρήματα απομακρυνθήκαμε από την τράπεζα».

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα