Την ώρα που η Ρωσία έχει εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις της κατά της Ουκρανίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται στο Πεκίνο για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του. Αντικείμενο της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ είναι το ουκρανικό ζήτημα, αλλά και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, η σύγκρουση Ισραήλ Ιράν και η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο. Κι αυτό εν όψει της αυριανής συνάντησης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τα ίδια ζητήματα.

«Εταιρική σχέση χωρίς όρια»

Στη σημερινή, λοιπόν, συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι οι δυο άνδρες συζήτησαν «για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις προοπτικές επίλυσης της ουκρανικής κρίσης». Υπενθυμίζουμε ότι η Κίνα και η Ρωσία ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν συνάψει μια «εταιρική σχέση χωρίς όρια». Συμπτωματικά, λίγες ημέρες μετά την εν λόγω συμφωνία, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία. Ας μην ξεχνούμε ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει κατά καιρούς την Κίνα ως «σύμμαχο».

Τι αποφάσισε ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης

Η σημερινή επίσκεψη, πάντως, του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ στην Κίνα εντάχθηκε στο πλαίσιο συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Κίνα. Στον εν λόγω Οργανισμό, που είναι το διάδοχο σχήμα του οργανισμού «Σανγκάη Πέντε» και δημιουργήθηκε το 1996 από τα κράτη της Κίνας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, της Ρωσίας, και του Τατζικιστάν. Στον ίδιο οργανισμό συμμετέχουν το Ουζμπεκιστάν, η Ινδία και το Πακιστάν.

«Δόθηκε έμφαση στη σημασία ενίσχυσης του στενού συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών στη διεθνή σκηνή, συμπεριλαμβάνοντας τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας τους, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, τον οργανισμό των χωρών BRICS, την Ομάδα των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη (G20) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC)», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.