Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επισημαίνοντας πως η κατάσταση «δεν “σηκώνει” ούτε ισαποστάκηδες, ούτε “ναι μεν αλλά”».
Συγκεκριμένα -μιλώντας σε εκδήλωση στην κοπή πίτας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη- ανέφερε: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε εποχές τέτοιες όπως αυτές που ζούμε σήμερα, δεν “σηκώνει” ούτε ισαποστάκηδες, ούτε “ναι μεν αλλά”.
Αυτά δεν είναι ανεκτά. Εδώ, έχουμε μια ξένη δύναμη, τη Ρωσία, η οποία με διάφορες δικαιολογίες έχει εισβάλει σε μια ανεξάρτητη χώρα, την Ουκρανία, προσπαθώντας να την καταλάβει και να ελέγξει τον προσανατολισμό της, την εξωτερική της πολιτική, την ανεξαρτησία της. Αυτό είναι παντελώς απαράδεκτο.
Η Ελλάδα και η κυβέρνηση μας στάθηκε από την αρχή απολύτως αλληλέγγυα στην Ουκρανία και στο δίκαιο αγώνα του λαού της για ανεξαρτησία» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.
Προσθέτοντας: «Η ιστορία μας δεν μας επιτρέπει παρά να είμαστε πάντα μεταξύ αυτών των λαών που μάχονται για την ελευθερία τους και ποτέ με τον επιτιθέμενο κατακτητή, αλλά και τα συμφέροντα μας δεν μας επιτρέπουν να νομιμοποιήσουμε σε καμία περίπτωση τη δυνατότητα κάποιου γείτονα, επειδή αυτός διαφωνεί με την εξωτερική πολιτική που θέλει ο γείτονας του, να λύσει τις διαφορές τους με τα όπλα. Όποιος Έλληνας δεν το καταλαβαίνει αυτό το πράγμα και πόσο επικίνδυνο θα ήταν για την Ελλάδα πραγματικά είναι εκτός πραγματικότητας».
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες που έχει συναντήσει η σημερινή κυβέρνηση «από την πρώτη στιγμή», μεταναστευτικό, πανδημία, κρίσεις, η χώρα «στέκεται, όχι απλώς όρθια», αλλά, συγκριτικά με άλλες χώρες, τα πάει πολύ καλά και πρόσθεσε: «Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 2021 η Ελλάδα θα έχει τη δεύτερη υψηλότερη οικονομική επίδοση σε όλη της Ευρώπη. Θέση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία μας από την πρώτη μέρα που ενταχθήκαμε στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν είχε φτάσει ποτέ σε τόσο μεγάλη επίδοση μεταξύ των υπολοίπων χωρών».
Ο υπουργός, για τις διακυμάνσεις και για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, τόνισε ότι παρά τις επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση «περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια το χρόνο», απαιτείται – όπως το έθεσε και ο πρωθυπουργός στα ευρωπαϊκά όργανα – να υπάρξουν «ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία» για να δοθεί μια «πανευρωπαϊκή λύση, μια πανευρωπαϊκή απάντηση» για την ακρίβεια στην ενέργεια, με τον ίδιο τρόπο που έγινε και στην πανδημία του κορονοϊού και με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα μπαίνει στο 2022 με προβλέψεις και με αισιοδοξία για μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη», εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι, πάρα τις αντιξοότητες, η χώρα μας θα πετύχει «εξαιρετικά καλές επιδόσεις».
Πρόσθεσε, ακόμα: «Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2021 στην Ελλάδα ξεπέρασαν, σε απόλυτο αριθμό, τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι η καλύτερη μας επίδοση εδώ και δεκαπέντε χρόνια με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά την πανδημία.
Οι προβλέψεις μας το 2022 είναι ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα, πάνω από τα πέντε δισ. ευρώ, ίσως και πάνω από τα επτά δισ. ευρώ και μέχρι στιγμής τα γεγονότα του πολέμου (στην Ουκρανία) δεν φαίνεται να έχουν ανακόψει αυτή την πορεία, η δε πορεία του ελληνικού τουρισμού για το 2022, σήμερα που μιλάμε, οι προκρατήσεις είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά, επίσης δεν έχει υπάρξει κάποια αντιστροφή αυτού του κλίματος αυτές τις τρεις, τέσσερεις μέρες του πολέμου».
Στ. Καλαφάτη: «Η Ελλάδα αλλάζει»
Από την πλευρά του ο ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι, παρά τις δυσκολίες και τις κρίσεις, οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι «η Ελλάδα αλλάζει» και ότι πολλά έργα και στην ευρύτερη περιοχή προχωρούν.
Προσθέτοντας: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχουμε χαράξει δρομολογώντας παράλληλα μεγάλα αναπτυξιακά έργα».
Για τις προκλήσεις της εποχής, λόγω των διεθνών κρίσεων, ανέφερε: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στήριξης σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
Τον υπουργό και τον υφυπουργό υποδέχθηκε και χαιρέτισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Γιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Έλενα Ράπτη, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, κ.α.