Στη χώρα μας αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ έχει ανοίξει για τα καλά το παιχνίδι της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ένα παιχνίδι που συνολικά κοστίζει πάνω από 10 δις δολάρια ενώ μπορεί να αποφέρει μέχρι και ένα τρις δολάρια έσοδα συνολικά σε βάθος 20ετίας!

του Στέφανου Χριστιανού
Σε περίπτωση που ανακαλυφθούν μεγάλοι εμπορεύσιμοι όγκοι, αυτό αυτόματα μεταφράζεται σε υψηλά έσοδα για τους επενδυτές, σε νέα έργα και θέσεις εργασίας και σε έσοδα για το δημόσιο (φορολογία, μερίσματα).
Παράλληλα ως άκρως ικανοποιητικά αξιολογούνται τα αποτελέσματα της γεώτρησης της κοινοπραξίας Εxxon Mobil και Qatar Petroleum στο θαλάσσιο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος του Αμερικανικού κολοσσού κ.Τρίσταν Αστρεϊ η ποσότητα που βρέθηκε στο κοίτασμα Γλαύκος είναι 5-8 τρις κυβικά πόδα.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανακάλυψη μέχρι σήμερα στην Κυπριακή ΑΟΖ και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο.
Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την ανακάλυψη και επεσήμανε πως τους επόμενους μήνες θα γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Σχολιάζοντας το κατά πόσο υπάρχουν πλέον προοπτικές για κατασκευή σταθμού υγροποίησης στο νησί, εξήγησε πως ένα τερματικό χρειάζεται περίπου 10-15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Υπάρχουν, όπως είπε, δυνατότητες και για άλλες ανακαλύψεις που δεν αναιρούν αυτή την προοπτική.
Στην επίσημη ανακοίνωση της Εxxon Mobil για την γεώτρηση στο θαλάσσιο τεμάχιο 10 αναφέρεται ότι εντοπίστηκε μια δεξαμενή αερίου μήκους 133 μέτρων, που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει ένα φυσικό αέριο πόρων ύψους περίπου 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, ενώ μεταφέρεται και η δήλωση του προέδρου, Steve Greenlee, που είπε πως «Αυτά είναι ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μια περιοχή έρευνας αιχμής».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επιπλέον, ότι το Block 10 είναι 635.554 στρέμματα και η ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited είναι διαχειριστής και κάτοχος του ποσοστού 60% σε αυτό. Το υπόλοιπο 40% κατέχει η Petroleum International Upstream O.P.C.δίνει την ευκαιρία να το παλέψουμε»
Οι έρευνες στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, οι ερευνητικές εργασίες για εννέα περιοχές έχουν περάσει πλέον στα χέρια των εντολοδόχων εταιρειών ενώ έξι επιπλέον περιοχές βρίσκονται υπό έγκριση ή σε στάδιο αναμονής.
Όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα πλάνα, το πρόγραμμα παραγωγής στο Κατάκολο και η ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο τέλος 2019 ή στις αρχές του 2020. Για τις συγκεκριμένες περιοχές, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10 εκατ. απολήψιμα βαρέλια στο Κατάκολο (Energean) και 100 εκατ. στον Πατραϊκό (ΕΛΠΕ).
Όμως, η διεθνής βιομηχανία θεωρεί ότι μπορεί να βρει μεγαλύτερους εμπορεύσιμους όγκους αερίου ή αργού στα υπόλοιπα μπλοκ, π.χ.500 εκατομμυρίων ισοδύναμων βαρελιών κατά περίπτωση και να προχωρήσει σε παραγωγή.
Σε ημερήσια βάση η παραγωγή στην Ελλάδα έφθασε τα 5.000 βαρέλια ενώ η μέση ημερήσια κατανάλωση αργού στη χώρα φθάνει τα 450.000 βαρέλια.
Οι γεωφυσικές έρευνες συνεχίζονται και στις περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, μετά τις δύο πρώτες επιχειρήσεις (στα 80 χιλιόμετρα από τα 400 συνολικά), που εμφάνισαν αρκετές καθυστερήσεις.
Η γνώση της περιοχής είναι πολύ καλύτερη για τα συνεργεία που δραστηριοποιούνται υπό την κοινοπραξία Repsol – Energean, οπότε ο στόχος της ολοκλήρωσης έως το τέλος του καλοκαιριού θεωρείται ρεαλιστικός.