«Τα απογευματινά χειρουργεία αγκαλιάζονται από τον ιατρικό κόσμο και τους ασθενείς. Κάθε μέρα γίνονται ολοένα και περισσότερα. Σε έναν χρόνο θα τρίβετε τα μάτια σας», λέει με αισιοδοξία σε ό,τι αφορά το έργο του στο υπουργείο Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος καλεί τους πολίτες στις 9 Ιουνίου «να ψηφίσουν με περίσκεψη και ευθύνη».

Κύριε υπουργέ, το πολιτικό κλίμα και η αντιπαράθεση θυμίζουν περισσότερο προεκλογική περίοδο εθνικών εκλογών παρά ευρωεκλογών. Για τη Νέα Δημοκρατία ποιο είναι το διακύβευμα της κάλπης στις 9 Ιουνίου;

Οχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά για την Ελλάδα, το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η πολιτική σταθερότητα. Στις 10 Ιουνίου θέλουμε να έχουμε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον που θα επιτρέπει στην οικονομία μας να αναπτύσσεται με πενταπλάσιο αριθμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, στους επενδυτές να εμπιστεύονται την Ελλάδα, στους τουρίστες να επιλέγουν την Ελλάδα και στη χώρα μας να ξεχωρίζει ως όαση σταθερότητας. Αυτό μπορεί να τιναχτεί στον αέρα αν το αποτέλεσμα για την κυβέρνηση είναι κακό. Γι’ αυτό καλώ τους πολίτες να ψηφίσουν με περίσκεψη και ευθύνη. Φυσικά, έχει να κάνει και με το ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή, γιατί εκεί λαμβάνονται και πολλές σημαντικές αποφάσεις.

Ακούστηκαν πολλά για την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη. Τελικώς, ήταν αναγκαία επιλογή προκειμένου να ανακόψει τις διαρροές προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας;

Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη είναι αναγκαία για την Ελλάδα. Είναι η πιο μεγάλη κίνηση ανάδειξης της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Με μία κίνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει στους ψηφοφόρους του ένα μεγάλο δίλημμα: Θέλετε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ακουστεί τι συμβαίνει με την ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ηπειρο; Θέλετε να πιεστεί η Αλβανία να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες; Ή αυτό σας κάνει να αδιαφορείτε; Αυτό πια είναι το ερώτημα στους ψηφοφόρους και αυτό δεν έχει να κάνει με καμία διαρροή προς κανέναν. Εχει να κάνει με την υποχρέωσή μας προς την πατρίδα.

Θεωρείτε ότι η υποψηφιότητα θα «δοκιμάσει» σε διμερές επίπεδο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις;

Δεν θα δοκιμάσει καθόλου τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, εάν η Αλβανία αποφασίσει να σέβεται τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Η Ελλάδα δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Αλβανίας. Αναγνωρίζει τα σύνορα, ζητάει όμως εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Αν το καταλάβει αυτό η Αλβανία, μόνο καλό θα κάνει στις μεταξύ μας σχέσεις. Αν δεν το καταλάβει, δεν μπορούμε να έχουμε καλές σχέσεις, τελεία.

Αν και στις 13 Μαΐου έχει προγραμματιστεί το τετ α τετ του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια πιο προκλητική ρητορική από τη γείτονα. Σας ανησυχεί αυτό δεδομένης της τεταμένης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μας;

Δεν είχα ποτέ αυταπάτες ότι η Τουρκία θα σταματήσει να μας προκαλεί. Δεν μπορεί να σταματήσει να μας προκαλεί, είναι στη φύση της. Είναι μία επεκτατική αναθεωρητική δύναμη στην περιοχή και η Ελλάδα είναι ο μεγάλος της αντίπαλος. Ως πιο σταθερή και ισχυρή χώρα, είμαστε εμπόδιο στα μεγαλοϊδεατικά οράματά της. Αρα, είναι αναπόφευκτο να μας προκαλεί και για αυτό εμείς πρέπει να είμαστε πάντα πολύ πιο ισχυροί. Αυτό που τρελαίνει τον Ερντογάν είναι ότι η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι ισχυρή. Μπορεί να μας λέει, αλλά δεν μπορεί να μας κάνει.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται η ανασφάλεια των πολιτών στα ζητήματα της ακρίβειας, της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας των ανηλίκων. Υστερα από πέντε χρόνια διακυβέρνησής σας αυτά τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί...

Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των συμπολιτών μου για την εγκληματικότητα και σε έναν βαθμό τη συμμερίζομαι. Αυτό όμως δεν ακυρώνει ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία πέντε χρόνια. Και οι ποινικοί κώδικες έχουν γίνει πολύ αυστηρότεροι και η αστυνόμευση είναι περισσότερη. Ομως, εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα. Εχω εμπιστοσύνη στον υπουργό ότι όλα θα πάνε καλά.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο μήνες λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων. Εχετε κάνει έναν πρώτο απολογισμό;

Είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι ο απολογισμός της μεταρρύθμισης θα γίνει σε έναν χρόνο. Δεν έχει νόημα να το κυνηγάμε μέρα με τη μέρα. Επί της ουσίας σας λέω, ο πρώτος μήνας πήγε πολύ καλύτερα του αναμενομένου και ο δεύτερος επίσης. Τα απογευματινά χειρουργεία αγκαλιάζονται και από τον ιατρικό κόσμο και από τους ασθενείς. Κάθε μέρα γίνονται ολοένα και περισσότερα. Σε έναν χρόνο θα τρίβετε τα μάτια σας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι «πανηγυρίζετε» για τη λειτουργία τους ενώ οι ασθενείς του ΕΣΥ δεν μπορούν να βρουν ραντεβού, τα εξωτερικά ιατρεία είναι υποστελεχωμένα και νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς συγκεκριμένες ειδικότητες. Πώς απαντάτε;

Ο συνολικός αριθμός υπηρετούντων στο ΕΣΥ σήμερα είναι κατά 15% περισσότερος σε σχέση με το 2019. Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία σήμερα με 15% περισσότερο προσωπικό απ’ ό,τι επί των ημερών του. Αν είναι υποστελεχωμένα με συν 15%, προφανώς ήταν πολύ περισσότερο υποστελεχωμένα όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι μία αδιέξοδη συζήτηση που δεν προσφέρει στο ΕΣΥ. Στο ΕΣΥ πρέπει να συζητήσουμε τα σοβαρά θέματα. Πώς θα το κάνουμε περισσότερο ελκυστικό. Πώς θα πείσουμε τους γιατρούς να δηλώνουν και για περιφερειακά νοσοκομεία. Πώς θα βρούμε περισσότερους νοσηλευτές. Αυτά που συζητάμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με το έλλειμμα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να έχει γίνει το νούμερο ένα πρόβλημα σε όλη την ΕΕ.