Αποκήρυξαν τη αισχρή δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, για «υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά», ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Βασιλειάδης. Αμφότεροι σε εμφανήσεις τους σε ενημερωτικές εκπομπές νωρίτερα, φρόντισαν να διαφοροποιηθούν από την συγκεκριμένη -πολακικού ύφους- δήλωση, την οποία όχι απλώς την δημοσίευσε ο ίδιος στο προφίλ του στο Instagram, αλλά και ουδέποτε την πήρε πίσω.

Ειδικότερα, ο κύριος Σπίρτζης στον ΣΚΑΪ είπε ότι δεν υιοθετεί τη δήλωση και ζήτησε να μην υιοθετούνται «λαϊκιστικά μοντέλα», διότι «δεν βοηθάνε, όπως δεν βοήθησε η εργαλειοποίηση από τη ΝΔ της φωτιάς στο Μάτι. Όποιος έχει δημόσια θέση, πρέπει να είναι μετρημένος στον δημόσιο διάλογο γιατί αλλιώς εκπαιδεύουμε στον πολίτη σε μια λαϊκιστική αντιμετώπιση», για να συνεχίσει λέγοντας ότι «ακόμη και να βοηθάει, από μένα δεν υιοθετείται. Δεν πρέπει να αντιγράφουμε λαϊκίστικα μοντέλα που έχει υιοθετήσει η ΝΔ και άλλοι στο παρελθόν». Βέβαια, τέτοιου είδους αισχρές πρακτικές ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν από τη ΝΔ, αλλά κάπως έπρεπε να στηρίξει την αποδοκιμασία του ο κύριος Σπίρτζης, δίχως να θίξει τον φίλο του, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος -και ο μόνος- αρχηγός κόμματος, ο οποίος κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός, με τέτοιες κατάπτυστες πρακτικές.

Βασιλειάδης: «Εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα αυτούς τους χαρακτηρισμούς»

Σε ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας νωρίτερα στο Action 24. Ερωτηθείς αν συμφωνεί ή όχι με τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για τα περί «υπουργών που σκοτώνουν παιδιά», απάντησε «Εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα αυτούς τους χαρακτηρισμούς». Ειδικότερα, είπε ότι εκείνος πολιτεύεται με διαφορετικό τρόπο, προσπαθεί να αποφεύγει τις λεκτικές ακρότητες, οι οποίες δεν βοηθάνε γενικά τη Δημοκρατία, για να καταλήξει λέγοντας «εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα αυτούς τους χαρακτηρισμούς».

Ενδιαφέρον έχει η αναφορά του κυρίου Βασιλειάδη, ότι οι λεκτικές ακρότητες δεν βοηθούν τη Δημοκρατία, καθώς πράγματι όπως αποδείχτηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, τέτοιου είδους και ύφους αναφορές, προετοίμασαν το έδαφος για την έλευση της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου το 2013, περί του «εκτσογλανισμού της κοινωνίας», τον οποίο «εκτσογλανισμό» είχε αποδώσει τότε στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Πράγματι τότε τους «βγήκε», διότι έτσι κατάφεραν και έγιναν κυβέρνηση δυο χρόνια αργότερα. Όμως εφόσον ο κόσμος ψήφισε, έπαθε και έμαθε, πλέον απορρίπτει αυτό το στυλ του δήθεν αντισυστημισμού, το οποίο ταιριάζει μόνο σε περιθωριακά στοιχεία. Ο κίνδυνος είναι προφανής: όποιος χρησιμοποιήσει τέτοιες πρακτικές, αυτομάτως χαρακτηρίζεται ως «περιθωριακό στοιχείο», στην συνείδηση του κόσμου. Η αναφορά λοιπόν του κυρίου Βασιλειάδη, δείχνει ότι κάποιοι -έστω και ελάχιστοι- στον ΣΥΡΙΖΑ, κατάλαβαν το πώς έχασαν την κυβέρνηση το 2019 και το πώς συνετρίβησαν το 2023. Αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης -μιας και τότε ζούσε στο Μαϊάμι-, δεν έλαβε ποτέ του αυτό το σπουδαίο μάθημα. Δεν πειράζει, τα μαθήματα επαναλαμβάνονται.