Μετά τη Βούλα Κεχαγιά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς, είπε να βγάλει άπαντες τρελούς, προκειμένου να προστατέψει τον Στέφανο Κασσελάκη, αναφορικά με την κατάπτυστη δήλωσή του, για «υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά». Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, ο κύριος Παππάς στην αρχή έκανε πως δεν καταλάβαινε, λέγοντας ότι αυτό που εννοούσε ο Στέφανος Κασσσελάκης, ήταν η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής -η οποία ουδέποτε κατατέθηκε στη Βουλή- η οποία θα ερευνήσει «ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών, οι οποίες οδήγησαν σε αυτό το ατύχημα».

Βέβαια, από την επίσημη κατάθεση τέτοιας πρότασης για προανακριτική επιτροπή, μέχρι τον χαρακτηρισμό «υπουργοί που σκοτώνουν παιδιά», υπάρχει χαώδης απόσταση. Ο δημοσιογράφος δίδοντάς του χώρο για να μαζέψει αυτή τη δήλωση, είπε στον κύριο Παππά ότι «Δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες "ο τάδε είναι δολοφόνος, γιατί ενδέχεται, ή υπάρχουν ενδείξεις, ότι μπορεί να είναι δολοφόνος" και χωρίς καταδικαστική απόφαση», με τον κύριο Παππά να λέει ότι «δεν χρησιμοποιήθηκε από κανέναν η λέξη δολοφόνος». Ένα δίκιο το έχει ο κύριος Παππάς, ο Στέφανος Κασσελάκης το είπε λίγο πιο περιφραστικά, καθώς έκανε λόγο για «υπουργούς που σκοτώνουν». Τώρα βέβαια, αν ρωτήσει κάποιος τον κύριο Παππά, «πώς αποκαλείται ο υπουργός που σκοτώνει παιδιά, μονολεκτικά;», μάλλον θα του έρθει κάποια άλλη λέξη απ' το «δολοφόνος» στο νου. Καλό όμως θα ήταν να μας πει ποια ακριβώς είναι η συγκεκριμένη λέξη, διότι μάλλον ο υπόλοιπος κόσμος δυσκολεύεται να βρει μια λέξη, διαφορετική από τη λέξη «δολοφόνος».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός ότι ο κύριος Παππάς, τελικώς υιοθέτησε την φράση του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν την υιοθετεί, ο κύριος Παππάς είπε «μα, είναι το σκεπτικό το οποίο ήδη καταθέσαμε και υπογράψαμε στη Βουλή, με το οποίο θεωρούμε ότι πρέπει να οδηγηθούν οι υπουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα -τα οποία αυτή τη στιγμή καλύπτονται πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών και από την βουλευτική ασυλία- ενώπιον του φυσικού τους δικαστή». Είναι σαφές ότι ο «πολακισμός» όχι απλώς ήρθε για να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νομοτελειακά θα «μολύνει» ακόμη και τους πιο μετριοπαθείς, εκ των στελεχών του κόμματος. Εάν θεωρούν ότι θα τους βγει σε καλό, να συνεχίσουν έτσι και να μην αλλάξουν τίποτα. Απλώς να μην υπάρχουν εκπλήξεις και δράματα, όταν θα καταμετρηθούν οι ψήφοι της κάλπης των ευρωεκλογών.

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Θάνος Σιαφάκας: «Έχει κάνει αίσθηση αυτή η δήλωση του κ. Κασσελάκη, για υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά. Προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Ρωμανού, είπε ότι ο "πολακισμός" είναι η ταυτότητά σας και πολλά άλλα. Πώς ακριβώς το εννοεί ο κύριος Κασσελάκης αυτό;»

Πέτρος Παππάς: «Εμείς ως κόμμα έχουμε καταθέσει την πρότασή μας στη Νέα Δημοκρατία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες -θεωρούμε εμείς-, ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι διά της παραλείψεως, διά των ενεργειών που έκαναν και δεν έκαναν, οδήγησαν στο ατύχημα αυτό των Τεμπών».

Θάνος Σιαφάκας: «Μιλάμε λοιπόν, για τα Τέμπη. Κατά συνέπεια, για τα Τέμπη».

Πέτρος Παππάς: «Και εν συνεχεία και για την προσπάθεια συγκάλυψης και μπαζώματος εκεί και όταν έρθει η δικογραφία η οποία έρχεται στη Βουλή, θα καταθέσουμε πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής. Άρα, μιλάμε για συγκεκριμένες ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες με εμπλοκή των υπουργών. Θεωρούμε εμείς -και νομίζω ότι θεωρεί και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης- ότι υπάρχουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών, οι οποίες οδήγησαν σε αυτό το ατύχημα».

Θάνος Σιαφάκας: «Κύριε Παππά, έχετε πει τρεις φορές τη λέξη "ενδεχομένως". Είναι άλλο το "ενδεχομένως" και άλλο "οι υπουργοί που σκοτώνουν παιδιά". Αυτό είναι ένα γεγονός, είναι τετελεσμένο. Είναι σαν να έχει προκύψει δικαστική απόφαση. Για αυτό το ρωτώ, πώς προέκυψε αυτή η τοποθέτηση».

Πέτρος Παππάς: «Νομίζω ότι έχει γίνει σαφές στην κοινή γνώμη, ότι οι ενδείξεις και τα στοιχεία είναι τόσα πολλά, ώστε να οδηγηθεί αυτή η υπόθεση στο ακροατήριο. Τόσο για το τι οδήγησε - ποιες παραλήψεις και μιλάμε για συγκεκριμένες παραλείψεις -»

Θάνος Σιαφάκας: «Δεν ξέρω αν είστε νομικός, αλλά οι λέξεις "ενδείξεις" -»

Πέτρος Παππάς: «Είμαι γιατρός».

Θάνος Σιαφάκας: «Είστε γιατρός. Φαίνεται αυτό από την προσέγγισή σας. Αλλά οι λέξεις "ενδείξεις" και "ενδεχομένως", δεν υπάρχουν στο δικαστήριο. Δηλαδή, αν θέλεις να αποδείξεις κάτι, πρέπει να υπάρχουν τεκμήρια, αποδεικτικό υλικό. Δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες "ο τάδε είναι δολοφόνος, γιατί ενδέχεται, ή υπάρχουν ενδείξεις, ότι μπορεί να είναι δολοφόνος" και χωρίς καταδικαστική απόφαση. Αυτό προσπαθώ να σας πω».

Πέτρος Παππάς: «Νομίζω ότι δεν χρησιμοποιήθηκε από κανέναν η λέξη δολοφόνος».

Θάνος Σιαφάκας: «Αυτός που σκοτώνει τα παιδιά, τι είναι; Δολοφόνος δεν είναι;»

Πέτρος Παππάς: «Εγώ θεωρώ ότι αυτό στο οποίο πρέπει να καταλήξουμε είναι στο να οδηγηθούν οι ύποπτοι για τέλεση παράνομων πράξεων ενώπιον του φυσικού τους δικαστή και υπόπτου -ενδεχομένως- εμείς θεωρούμε ότι είναι και πολιτικά πρόσωπα τα οποία -»

Θάνος Σιαφάκας: «Την υιοθετείτε την τοποθέτηση κύριε Παππά; Ανεξάρτητα από την εξέλιξη τη νομική, υιοθετείτε αυτή την τοποθέτηση, ότι υπάρχουν υπουργοί στη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι σκοτώνουν παιδιά; Το υιοθετείτε εσείς αυτό; Λέτε "ναι, έτσι είναι";»

Πέτρος Παππάς: «Δεν ειπώθηκε έτσι. Αυτό το οποίο ειπώθηκε, είναι οι ευθύνες των ανθρώπων αυτών - και μιλάμε για συγκεκριμένες ευθύνες, μιλάμε για το κέντρο ελέγχου, το οποίο αφέθηκε να είναι καμένο τα λαμπάκια του, μιλάμε για τον παράνομο διορισμό του σταθμάρχη. Μιλάμε για τη σύμβαση αυτή, η οποία υπογράφηκε.

Θάνος Σιαφάκας: «Ο σταθμάρχης δεν είναι υπουργός, κύριε Παππά. Ξέρετε πόσο σέβομαι τον λόγο σας. Αλλά ο σταθμάρχης δεν είναι υπουργός. Ρωτώ ξανά -»

Πέτρος Παππάς: «Ο διορισμός του σταθμάρχη όμως -που ήταν παράνομος- έγινε από συγκεκριμένο υπουργό».

Θάνος Σιαφάκας: «ΟΚ, ποιος είναι ο υπουργός που "σκοτώνει τα παιδιά"; Ο κύριος Καραμανλής; Κάποιος άλλος; Γιατί δεν το λέτε; Αφού το φτάσατε εκεί»

Πέτρος Παππάς: « Από τη στιγμή που υπάρχουν παραλήψεις αλλά και ενέργειες οι οποίες είναι πιθανόν να οδήγησαν στο σιδηροδρομικό ατύχημα, νομίζω ότι είναι προφανές ότι η εμπλοκή και οι ευθύνες των πολιτικών αυτών, οι οποίοι συνετέλεσαν στο να οδηγηθεί το τρένο αυτό, να συγκρουστεί, να συγκρουστούν τα δύο τρένα, είναι υπαρκτές. Νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση έγινε η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».

Θάνος Σιαφάκας: «Που προφανώς δεν την παίρνει πίσω και την υιοθετείτε και εσείς, απ' ό,τι καταλαβαίνω. Δεν λέτε ότι ήταν κάποιο ολίσθημα, κάποιο λάθος, ή κάποια λάθος έκφραση. Το υιοθετείτε».

Πέτρος Παππάς: «Μα, είναι το σκεπτικό το οποίο ήδη καταθέσαμε και υπογράψαμε στη Βουλή, με το οποίο θεωρούμε ότι πρέπει να οδηγηθούν οι υπουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα -τα οποία αυτή τη στιγμή καλύπτονται πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών και από την βουλευτική ασυλία- ενώπιον του φυσικού τους δικαστή».