Μείζον είναι και φέτος το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης, το οποίο θέτει εκ νέου σε κίνδυνο τις καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για εργάτες οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, αλλά και το Μαρόκο και έρχονται κατόπιν πρόσκλησης του εργοδότη προκειμένου να απασχοληθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τις κατασκευές και φυσικά στον τουρισμό.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες υπουργικές αποφάσεις, για τη διετία 2023-24, έχει εγκριθεί η μετάκληση 168.000 εργατών, ενώ φέτος την άνοιξη εγκρίθηκαν άλλοι 32.000, εκ των οποίων το 34% αφορά ανειδίκευτους εργάτες του πρωτογενούς τομέα. Ωστόσο, οι αγρότες-εργοδότες διαμαρτύρονται ότι οι μετακλήσεις… κολλάνε στη γραφειοκρατία και ότι επικρατεί «ομιχλώδης κατάσταση». Κάποιοι μιλούν ευθέως για «φάμπρικα», στην οποία εμπλέκονται μεσάζοντες ή ακόμα και προσωπικό πρεσβειών. 

Κάτι πάει λάθος 

Έντονες διαμαρτυρίες εκφράζονται από τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, ο γραμματέας του οποίου, Μιχάλης Βιαννιτάκης, καταγγέλλει πως ενώ οι αγρότες έχουν καταθέσει πάνω από 2.500 αιτήσεις, πληρώνοντας εκατοντάδες ευρώ σε παράβολα και δικηγόρους για την κάθε μία, δεν έχουν καταφέρει να φέρουν παρά λίγες δεκάδες εργάτες, και αυτούς συνήθως κατόπιν εορτής, όταν έχει τελειώσει η περίοδος που τους χρειάζονται.

Επίσης θεωρεί ότι η τροπολογία Καιρίδη, που θεωρητικά θα διευκόλυνε τη νομιμοποίηση μεταναστών που εργάζονται στην Ελλάδα για τρία χρόνια (μόνο για φέτος), ίσως ήρθε αργά και ενώ είχαν ήδη φύγει οι έμπειροι και εξειδικευμένοι εργάτες, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες στην Ευρώπη. Αλλά και οι νομιμοποιήσεις όσων δουλεύουν εδώ, που γίνονται μετ’ εμποδίων, δεν λύνουν το θέμα. Παραδέχεται δε ότι γύρω από την υπόθεση των μετακλητών έχει στηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο μεσαζόντων και γραφείων εύρεσης εργασίας.

Ο Αργύρης Πανταζής, μέλος της επιτροπής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, υπεύθυνος για τον πρωτογενή τομέα και δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας, δηλώνει κατηγορηματικά ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις μετακλήσεις εργατών γης και ζητάει από την πολιτεία να ελεγχθεί το πόθεν έσχες υπαλλήλων των ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό, ώστε να εξασφαλισθεί ότι δεν υπάρχουν φαινόμενα χρηματισμού. Επίσης υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να απορρίπτονται οι αιτήσεις δι’ ασήμαντον αφορμή. Ο κ. Πανταζής θεωρεί ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να δινόταν άδεια εργασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στους ξένους εργάτες, παρά να συνεχίζεται αυτή η ατελέσφορη διαδικασία.

Διευκρινίσεις

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, δηλώνει ότι «το υπουργείο, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ολοκληρωμένης πολιτικής νόμιμης μετανάστευσης, έχει προχωρήσει στη σύναψη δύο διμερών συμφωνιών στον τομέα της μετανάστευσης και της κινητικότητας με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο», προσθέτοντας ότι «επεξεργάζεται με συναρμόδιους φορείς σχέδια διμερών συμφωνιών με την Αρμενία, την Ινδία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες» και καταλήγει: «Επισημαίνεται ότι πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι εθνικής θεώρησης εισόδου για εποχιακή εργασία δύναται να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση άδειας διαμονής, εφόσον έχει γίνει έναρξη της εργασίας και έχουν αποκτήσει ενεργή ασφαλιστική ικανότητα. Επιπρόσθετα, στο άρθρο 26 του ν.5038/2023 προβλέπεται ότι με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, κατόπιν εισήγησης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη και εποχιακή εργασία βάσει των ετήσιων αναγκών ανά περιφέρεια και ειδικότητα απασχόλησης. Με την ίδια πράξη καθορίζεται η αντιστοιχία μεταξύ καλλιεργήσιμης έκτασης ή ζωικού κεφαλαίου του αιτούντος εργοδότη με τον αριθμό των εποχιακά εργαζόμενων, των οποίων μπορεί να ζητήσει τη μετάκληση, προσαυξημένο κατά 10%».