Σαν να μην ήταν αρκετές οι επικίνδυνες για τα εθνικά θέματα φωτιές που άναψε όταν μίλησε για το δικαίωμα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού των μουσουλμάνων της Θράκης, και τώρα ο Νίκος Φίλης επανέρχεται δριμύτερος και απαιτεί συγγνώμη από τη Νέα Δημοκρατία, τον πρόεδρο του κόμματος και τα στελέχη του. 

«Το θέμα πρέπει να κλείσει με μια πολιτική συγγνώμη της Νέας Δημοκρατίας, της κ. Μπακογιάννη που πήγε πάνω και είπε αυτά τα απαράδεκτα “ψηφίστε μας για να σας βοηθήσουμε”, του κ. Μητσοτάκη ο οποίος έχει κάνει, δυστυχώς με ΚΥΠατζίδικες μεθόδους, αυτά που έχει κάνει και βεβαίως από τον κ. Σκέρτσο που μίλησε για εθνική εξαίρεση» είπε στον ΣΚΑΪ ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Φίλης επιχείρησε να εξηγήσει την «καθαρή θέση» του ΣΥΡΙΖΑ, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση. «Η μειονότητα είναι μουσουλμανική με τρεις συνιστώσες: η μια είναι τουρκογενής, η άλλη είναι πομακική και η άλλη είναι Ρομά. Οι πολίτες της Θράκης έχουν δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού ως μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Οι βουλευτές μας δεν εκπροσωπούν ούτε ένα μέρος της μειονότητας, ούτε τη μειονότητα, ούτε μόνο τη Ροδόπη. Με βάση το σύνταγμα εκπροσωπούν όλο το έθνος» είπε. 

Μετά από μια προσπάθεια συμψηφισμού με τα πεπραγμένα άλλων μουσουλμάνων βουλευτών που εξελέγησαν στη Θράκη τα προηγούμενα χρόνια, ο Νίκος Φίλης εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους δύο υποψηφίους του κόμματος σε Ξάνθη και Ροδόπη: «Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους βουλευτές μας. Είναι χρόνια μέλη του κόμματός μας, τους ξέρουμε. Εμείς πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης που θέλει ο κ. Μητσοτάκης δεν υπογράφουμε. Αυτά τα ζήταγε ο Μιχαλολιάκος» είπε και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης τα κάνει αυτά για να μαζέψει τις ακροδεξιές ψήφους σε όλη την Ελλάδα και θέλει επίσης να αποπροσανατολίσει την πολιτική συζήτηση η οποία θα έπρεπε να είναι για την υγεία, την παιδεία, τα προβλήματα της καθημερινότητας και όχι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».