Την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια εκτός από τις κόκκινες περιοχές όπου και εκεί θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση στα Λύκεια, υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. «Εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα ακολουθηθεί το ίδιο και στην Αττική», διευκρίνισε. Συμπλήρωσε ότι η υπουργός απέρριψε το σενάριο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου γιατί είναι μη λειτουργικό.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, κυρίως στο Λεκανοπέδιο, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, γεγονός που οδήγησε χθες την υποεπιτροπή επιδημιολόγων να εισηγηθεί στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει σήμερα, να χαρακτηριστεί η Αττική «κόκκινη», με εξαίρεση τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αργότερα σήμερα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος προηγουμένως θα έχει αξιολογήσει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.
Εξάλλου, στον σχεδιασμό των ειδικών είναι και η δημιουργία ενός νέου χάρτη για την καταγραφή των μεταλλάξεων του ιού.
Το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο καθηγητής Ογκολογίας-Αιματολογίας και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.
Όσον αφορά την αυστηριοποίηση των μέτρων στην Αττική, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι τα μέτρα που ήδη υπάρχουν είναι επαρκή απλώς δεν εφαρμόζονται σωστά και για το λόγο αυτό υπάρχει αυξητική τάση στα κρούσματα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενστάσεις για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών, ενώ σημείωσε ότι τον Φεβρουάριο λόγω του των χαμηλών θερμοκρασιών παρατηρείται έξαρση της γρίπης και άλλων ιών, όπως και τον κορονοϊό.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε ότι δεν προκαλεί έκπληξη ένα νέο lockdown, σημιώνοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά τι ποσοστό βγαίνει από τα κρούσματα θετικά. Αν εδώ ξεφύγει η κατάσταση θα ζήσουμε έναν εφιάλτη». Επεσήμανε δε ότι το να κλείσεις για δύο εβδομάδες τα πάντα δε λύνεις το πρόβλημα της πανδημίας. Θα έπρεπε να μπούμε σε ένα πολύ αυστηρό lockdown για ένα μήνα αλλά δεν θα το άντεχε η οικονομία μας και η ψυχολογία μας.