Πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 7 Ιουλίου, με την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα. Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι συναντήσεις πραγματοποιούνται λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, της Λιθουανίας, στην οποία πρόκειται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στη βορειοατλαντική συμμαχία, σύμφωνα με δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των προέδρων Σλοβακίας και Ουκρανίας, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει να δει ενότητα μεταξύ των μελών κρατών του ΝΑΤΟ κατά την σύνοδο κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα και ότι ο ίδιος επιθυμεί να δει συγκεκριμένα βήματα στο ζήτημα της πορείας της ένταξης της Ουκρανίας στην Συμμαχία. Επίσης, είπε ότι αναμένει να συζητηθούν περισσότερα πακέτα αμυντικής βοήθειας για το Κίεβο και εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Ακόμα, κ. Τσαπούτοβα ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να δώσει στην Ουκρανία μια καθαρή άποψη για την μελλοντική της ένταξη στην συημμαχία. Η ίδια είπε έχοντας δίπλα της τον Ζελένσκι, ότι το ερώτημα είναι όχι το «εάν» αλλά το «πότε» θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία.

Με μία ανάρτηση ενημέρωσε ο Ζελένσκι την επίσκεψή του στη Σλοβακία

Αξίζει να αναφερθεί πως νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος είχε κάνει ανάρτηση στο Twitter, στην οποία ανακοίνωσε την επίσκεψή του στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, η οποία αποτέλεσε έναν ακόμα σταθμό της περιοδείας που έχει στόχο να εξασφαλίσει περισσότερα όπλα από τη Δύση και τη στήριξη των συμμάχων στη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πιο συγκεκριμένα, η Μπρατισλάβα είναι η προτελευταία στάση, μετά τη Βουλγαρία και την Τσεχία, της περιοδείας του Ζελένσκι πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα στο Βίλνιους. Ο Ουκρανός πρόεδρος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζελένσκι στην ανάρτηση, οι συζητήσεις στη Μπρατισλάβα θα αφορούν την «ισχυρή στήριξη σε ό,τι αφορά την άμυνα, την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Ουκρανίας, τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και τη ‘φόρμουλα της ειρήνης’, τη διμερή συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια». Τέλος, ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Σλοβακίας Μάρτιν Στρίζινετς είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ο κ. Ζελένσκι έφθασε σήμερα το απόγευμα μετά από πρόσκληση της Σλοβάκας προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα».