Τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να δεχθεί αύριο, Παρασκευή 7 Ιουλίου, στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσαν σήμερα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν ειδικότερα τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η οποία συνήφθη τον Ιούλιο του 2022 με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Μόσχα απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν βλέπει «κανένα λόγο» να την παρατείνει μετά τη λήξη ισχύος της, στις 17 Ιουλίου.

Πιθανή συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Επίσης, να σημειωθεί πως όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Μάλιστα, εκεί, σύμφωνα με πηγές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να έχουν μια κατ' ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, μια σύντομης διάρκειας συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν είναι πιθανό να γίνει κατά τη διάρκεια της Συνόδου και βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης, τόνισε μια πηγή με γνώση των διεργασιών. Από πλευράς του, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως μια σύντομη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι πιθανή, αλλά δεν έχει ακόμη κανονιστεί.

Ο Ερντογάν συνεχίζει να εγείρει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, ενώ ο Μπάιντεν ασκεί πιέσεις για την επίλυση του ζητήματος και την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας και το ζήτημα είναι πιθανό να κυριαρχήσει σε μια ενδεχόμενη συζήτηση.